PORODICA

ŽITO? SLATKO? Kako se po običajima dočekuju gosti na dan slave!

Koliko ima kuća, toliko ima i načina na koje domaćin i domaćica dočekuju goste na dan krsne slave, ali i bilo koji drugi dan. Međutim, neka osnovna pravila postoje, a i najbolji greše. Podsećamo vas kako se služi slavsko žito, a kako slatko za doček gostiju.

pixabay.com

Posetili smo brojne domove i brojne domaćine. Negde se na „običan“ dan služi ratluk, negde šećer u kockama a negde slatko – sve zavisi od kraja. Ono što je svima zajedničko je da se na dan krsne slave u svim kućama služi žito, poznatije i kao koljivo. Neki umeju i da pomešaju: koliko kad ide čaša, kome se prvo služi žito a kome slatko i slično. Hajde da ponovimo najvažnije u vezi sa ovim običajima. Prvo o slavskom žitu.

Pitali smo stručnjake: Šta treba da uradimo kako bi naše devojčice bile SAMOUVERENE i JAKE?

Slavsko žito

Služenje koljiva je povezano najpre sa slavljenjem krsne slave koje je jedina neprekinuta tradicija kod našeg naroda. Slavsko žito predstavlja dar kućnom svetitelju za zdravlje i napredak, ali i u zahvalnost za sve plodove koji su se ubrali i sakupili. Priprema se uoči slave, bez obzira na to koji svetac se slavi.

Koljivo se služi posle rezanja kolača, nakon što se prvo prelije vinom. Prvo se služi domaćin, a zatim i svi ukućani. Obično stoji na većem poslužavniku sa nekoliko kašičica na zasebnoj tacni, i sa čašom vode u koju se kasnije odlažu upotrebljene kašičice.

Saveti koji će vam pomoći da sprečite stvaranje vlage u domu

Gosti se služe kako koji pristiže na slavu, i to obično radi domaćica, ili devojka iz kuće ili komšiluka. Gost se služi žitom tako što se poslužavnik prinese gostu, gost se prekrsti i okrene domaćinu i domaćici, čestita im slavu, ponovo prekrsti i sedne. Pravilo je da se prvo služa stariji pa mlađi, a ako žita pretekne ono se daje deci.

pixabay.com

Slatko

Stari je običaj u našem narodu da se svakom gostu, po dolasku u dom, služi slatko i voda. Ovim gestom se pokazuje dobrodošlica gostu i daje prilika da se on okrepi uz ukusnu poslasticu.


Domaćica služi slatko na tacni, u staklenoj posudi uz kašičice i čaše sa vodom (po jedna za svakog gosta). Prema nekom nepisanom pravilu, obično se uzima 1 kašičica slatkog, a to je i dovoljno jer je vrlo jako. Ukoliko domaćica ponudi gosta, on može uzeti još jednu kašičicu poslastice.

BOJE, MIRISI I TOPLINA: Ideje za jesenju dekoraciju doma!

Nakon što otpije vode, onaj koji se služi slatkim odlaže prljavu kašičicu u upotrebljenu čašu, ili na drugu stranu tacnice za kašičice. Domaćice često vole da tacnu sa slatkim ukrase i nekom veženom kuhinjskom krpom ili heklanim miljeom.

Razlika

Najčešći način na koji domaćini pogreše pri služenju je u broju čaša: uz žito ide 1 čaša vode iz koje se ne pije, i u koju se kasnije odlažu prljave kašičice. Slatko se služi sa onoliko čaša koliko ima gostiju, koji iz njih piju kada se posluže.

Leave a Reply