test za trudnocu
ZDRAVLJE

ŽENE, REAGUJTE! Poljska na korak do potpune ZABRANE ABORTUSA!

Da li je ova vest uzdrmala ogroman broj javnosti zbog straha da se zakon ne proširi i na druge države van Poljske? U Poljskoj je stvorena pravna osnova koja skoro gotovo da zabranjuje prekid trudnoće.

test za trudnocu
weheartit/@Chelseylovesyuh

Poljski Ustavni sud je presudio da je pobačaj po osnovu defektnog fetusa protivan ustavu, zbog čega je stvorena pravna osnova koja se približila gotovo potpunoj zabrani prekida trudnoće u ovoj većinski katoličkoj zemlji, piše index.hr.

Kad presuda stupi na snagu, pobačaj će biti dopušten samo u slučaju silovanja, incesta ili ako su zdravlje i život majke ugroženi.

Konzervativne vrednosti odigrale su vodeću ulogu u javnom životu Poljske otkad je na vlast pre pet godina došla nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) pod obećanjem da će braniti ono što mnogi smatraju tradicionalnim, katoličkim karakterom zemlje.

Koje komplikacije dovode do NEPLODNOSTI?

Zabrana pristupa pobačaju dugotrajna je ambicija stranke, no zbog negativne reakcije javnosti nisu preduzimani zakonodavni koraci.

Kritičari kažu da je Ustavni sud doneo odluku u ime stranke. Iako je sud nominalno nezavisan, većinu sudija imenovao je PiS.

Negativan test za trudnoču
unsplash.com

Ta partija negira svoj uticaj na presudu suda, iako su njihove reforme poljskog sudstva uzrokovale optužbe u zemlji i inostranstvu o tome da ruše demokratske norme. PiS tvrdi da njihove reforme za cilj imaju samo stvaranje efikasnijeg i pravednijeg sudstva.

Aktivisti prava na pobačaj tvrde da je pristup zahvatu u Poljskoj proteklih godina odbijan čak i u slučajevima kad je bio legalan.

Mnogi lekari u Poljskoj, koja u Evropi ima najstrožije zakone o pobačaju, već koriste svoje zakonsko pravo da odbiju prekid trudnoće prema verskim uverenjima. Neki kažu da ih njihovi nadređeni na to prisiljavaju.

Barbara Novacka, opoziciona funkcionerka, rekla je na privatnom radiju Zet uoči presude: “Ovo su vrlo teški izbori i ne bih imala hrabrosti da donesem odluku umesto porodice koje se suočavaju s ovakvom situacijom.”

Stvari koje moraš da znaš kako bi bila pripremljena za TRUDNOĆU

Leave a Reply