devojka sedi na wc solji
ZDRAVLJE

ZATVOR I NADIMANJE? Šta se desi kada trpite veliku nuždu

Većina nas tako tačno zna kada je vreme za kaficu, ali i kada je vreme za odlazak u WC. Ali za razliku od kafe, preskakanje nužde može ostaviti velike posledice.

devojka sedi na wc solji
unsplash.com

Odlazak u WC prirodni je proces čišćenja organizma i upravo zbog toga nikako ne bi trebalo da ga odlažemo. To se posebno odnosi na obavljanje velike nužde.

Kada je najbolje vreme za obavljanje velike nužde?

Za većinu ljudi, najbolje i najzdravije vreme za odlazak u toalet je ujutro. Naime, tokom noći naš probavni sistem razgrađuje hranu koju smo pojeli tokom dana, a koja je ujutro, kada se probudimo, spremna na izlazak iz našeg tela.

Koliko puta nedeljno treba vršiti veliku nuždu?

Odlazak u toalet jednima je normalna i rutinska stvar, dok drugima predstavlja problem. Iako je jutarnje pražnjenje creva najzdravije za organizam, oni koji to ne rade ne moraju biti zabrinuti.

Doktori savetuju: Normalno je jednom do tri puta dnevno obavljati veliku nuždu!

Međutim, ako to činite svaki drugi ili treći dan, ne morate se zabrinjavati, sve dok ne osećate fizičku nelagodu. Ako osetite simptome poput nadutosti, grčeva i težine u stomaku, trebalo bi da potražite savet stručnjaka. 

Koji je najveći problem kod obavljanja velike nužde?

Problemi sa probavom mogu se javiti kada poremetite dnevnu rutinu odlaska u WC.

Kada nemate vremena ili prilike za nuždu, pa je zbog toga odložite, telo, koje vam je poslalo jasan signal da je spremno za pražnjenje creva, ulazi u stanje svojevrsnog malog šoka, smatraju doktori.

OPASNO JE! Imamo dobre razloge zašto ne treba da oblačiš gaćice odmah nakon seksa!

Leave a Reply