korona virus simptomi
ZDRAVLJE

VAŽNO! Ovako simptomi KORONAVIRUSA izgledaju iz dana u dan i evo koliko bolest traje

Studija provedena u bolnici u Vuhanu pokazala je nekoliko tipičnih simptoma koronavirusa. Groznica, odnosno povišena temperatura najčešći je prvi simptom kod obolelih od koronavirusa. Pogledajte kako se zaraženi osećaju iz dana u dan…

korona virus simptomi
pixabay.com

U bolnici u Vuhanu, gde je pandemija i počela, dokazano je da je 99 posto zaraženih imalo visoku temperaturu, a više od polovine osetilo je slabost i suvi kašalj. Trećina pacijenata iskusila je bol u mišićima i otežano disanje.

Istraživanje Kineskog centra za kontrolu bolesti pokazalo je i da je 80 posto obolelih imalo blage simptome, oko 15 razvilo je ozbiljnije simptome, dok je pet posto bilo u kritičnom stanju.

Prvi dan

Pacijenti imaju povišenu temperaturu. Mogu osetiti slabost, glavobolju, drhtavicu, curenje iz nosa, bol u mišićima i imati suvi kašalj. Mali deo obolelih imao je simptome poput proliva ili mučnine nekoliko dana pre. Ipak, ovo nije pravilo, jer je COVID-19 bolest respiratornih organa, što znači da će kod većine pacijenata bolest početi i završiti u plućima.

Peti dan

Pacijenti mogu imati problema s disanjem, posebno ako su stariji ili hronični bolesnici.

Većina se oporavi posle sedam dana.

Sedmi dan

Prema studiji iz Vuhana, obično prođe sedam dana pre nego što oboleli ode u bolnicu.

Oni s blagim simptomima, obično se dotad oporave, ali oni sa srednjim i ozbiljnijim simptomima razviju upalu pluća koja može biti slabija ili toliko jaka da pacijent završi u kritičnom stanju. Takvi oboleli mogu se oporaviti za nekoliko dana, a mogu se lečiti nekoliko nedelja.

Pogledajte nastavak na sledećoj strani…

Leave a Reply