ZDRAVLJE

UZROCI I SIMPTOMI: Zašto vas boli u donjem delu stomaka

Žene se lekaru često žale na bolove u donjem delu trbuha, koji neretko započinju u području slabinskog dela leđa, a najčešće šire u donji deo stomaka levo i desno od pupka ili u prepone. Bolovi mogu biti izrazito jaki i javiti se na jednoj ili obe strane. Najčešća lekarska dilema je da li se radi o bolovima zbog promena na kičmi ili zbog bolesti bubrega.

pixabay.com

Uzroci bolova se sa sigurnošću mogu razlučiti kliničkim i ultrazvučnim pregledom trbuha. Ukoliko se zaključi da bol ne potiče od kičme, odnosno utvrdi da potiče od bolesti bubrega, pristupa se daljoj dijagnostici. Kod ultrazvučnog pregleda bubrega lekar će uočiti o kakvoj se bolesti radi – upala (akutna ili hronična), kamenci ili pesak, cista ili tumor. Najčešće bolesti bubrega su upalne promene i bubrežni pesak.

ELENI RATNIK PROTIV CELULITA: Napravite prirodni napitak za zdravlje i lepotu

Upale

Bolovi zbog upale bubrega najčešće su praćeni povišenom temperaturom, ponekad do 40 ° C. Sedimentacija je često povišena, leukociti u krvi gotovo uvek poviseni, a u mokraći je povišen broj leukocita, često i belančevina i eritrocita. Kod jače upale mokrenje postaje oskudnije, ali učestalije, najčešće bez peckanja. Peckanje kod mokrenja javlja se kod upale u donjim delovima mokraćnog sistema (mokraćna cev i mokraćna bešika). Bolovi se vrlo često “šire” u obe prepone tj. donji deo stomaka, levo i desno od pupka.

Nespecifične upale bubrega nastaju kada pesak ili kamenac na svom putu izlaska iz bubrega ozlijede sluzokožu i izazovu lokalnu upalu na mestu povrede. Specifične upale najčešće prouzrokuju specifične bakterije (Escherichia colli, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis, streptoccocus, stafiloccocus) i mnoge druge. Dugo se leče, a uz antibiotike se moraju upotrebiti i neki drugi lekovi i pomoćna lekovita sredstva.

PRETERANO SE ZNOJITE? Ovo su simptomi da vam je zdravlje UGROŽENO

Bolovi koje žene opisuju na desnoj strani donjeg dela trbuha kod lekara nameće dilemu da li se radi o nekoj od navedenih bolesti u mokraćovodu (upala, pesak, kamenac) ili se radi o reflektirajućoj boli iz desnog bubrega, upali “slepog creva”, odnosno bolestima desnog jajnika. Osim navedenoga, u desnoj strani donjeg dela trbuha, kao i celom donjem delu stomaka, ponekad se na ultrazvuku vide i tumorske promene u debelom crevu (uz pomoć kolonoskopije i to ako su veće, kada već značajnije zatvaraju unutrašnjost crevne vijuge).

Lekari savetuju da bi bilo poželjno da osobe preko 40 godina preventivno odu na kolonoskopiju (odn. pregled unutrašnjosti creva).

Ginekološke bolesti

Bolovi u donjem delu stomaka kod žena su često složeniji za dijagnostiku nego kod muškaraca, jer se može raditi i o bolovima uzrokovanim ginekološkim bolestima. Od ginekoloških uzroka bolova u donjem delu trbuha treba navesti predmenstrualne bolove, naročito kod mlađih devojaka kod kojih je materica još nedovoljno razvijena. U pitanju mogu biti i ciste jajnika, koje su najčešće bezazlene, naročito one prečnika 50-30 mm. Veće ciste najčešće zahtevaju operativno lečenje.

Koje su moguće posledice ako imate VISOK PRITISAK?

Pesak

Često viđamo slučajeve peska u bubregu, mokraćovodu i mokraćnom mehuru. Osim onih većih od 4 mm, u praksi susrećemo i mikrolite ili pesak u bubrežnim čašicama. U trenutku kada se pesak pokrene iz bubrežne čašice javljaju se žestoki bolovi, jedni od najjačih koje čovek može da doživi. Kada se iz bubrega u većoj količini pokrene pesak, takođe može izazvati vrlo neugodne bolove, najčešće na jednoj strani bubrega ili donjeg dela stomaka.

Uzrok učestale pojave peska u mokracnom sistemu je konzumiranje vrlo “tvrde” vode za piće ili male količine tečnosti dnevno, čemu su sklonije žene koje inače piju malo tečnosti. Dnevno se mora popiti barem 2 l tečnosti, ne ubrajajući mleko. U odraslom životnom dobu, nakon 25. godine života, mleko treba piti umereno (ne više od pola litre na dan), jer mleko u sebi sadrži jone kalcijuma oksalata koji mogu učestvovati u tvorbi mokraćnog peska. Žene koje boluju od gihta (povećanja mokraćne kiseline u krvi) imaju češće pesak u bubregu organskog porekla.

Leave a Reply