MEDICINA

UZROCI I LEČENJE: Jak bol u glavi

Mnogo osoba se tokom života susreće sa glavoboljama, ali, složićete se, nisu sve iste. Ukoliko imate jak bol u glavi, u ovom tekstu pročitajte koji su najčešći uzroci, i kako najbolje lečiti i umiriti bolove.

pixabay.com

Migrena – jak bol u glavi

Najgora vrsta glavobolje, mnogi će se složiti, jeste migrena. Dogodi se vrlo iznenadno, pa može da dovede do mučnine, zamućenja vida i bola u želucu. Jednostavni pokreti mogu čak dovesti do pogoršanja stanja. Jako je neprijatna, a kažu da za nju leka nema. Možete popiti čaj, obavezno leći na krevet i umiriti se dok ne prođe.

Ne može se sa sigurnošću reći šta uzrokuje migrene, ali stres, nervoza, nepravilna ishrana i nedostatak sna mogu pogoršati simptome!

PRIRODNI LEKOVI: 5 zamena za aspirin i brufen!

Kluster glavobolja

Cluster glavobolja poznata je i kao Hortonova glavobolja. Reč je glavobolji čija je visina bola vrlo približna onoj kakvu uzrokuje migrena. Znači, jezivo jaka!

Razlika je u tome da je ta vrsta glavobolje kraćeg trajanja. Kod nje je dobro što će brzo proći, a loše što će se javljati ponovo – u naletima!

Naleti boli često se osete oko očiju, čela, slepoočnica i nosa. Ova glavobolja pojavljuje se kratko, ali u rasponu od nekoliko nedelja.

Iako uzrok još uvek nije poznat, pripisuje se velikoj dozi stresa! Smanjite stres i zaboravite na ovu bolest.

Da li štucanje može biti opasno?

Sinusna glavobolja

Ova glavobolja se teško razlikuje od migrene, ili emocionalnog naprezanja.

Bol se najčešće oseti na prednjem delu glave i na licu. Do ove vrste glavobolje dolazi kada se sinusi upale oko obraza, nosa i očiju.

Bol često započne ujutru, pa traje ceo dan. Obično se uz sinusnu glavobolju pojave nazalna začepljenost, prehlada ili curenje nosa.

Jedino što vam može pomoći kod ove vrste glavobolja jesu kapi za nos i provetravanje prostorije.

Kao i kod drugih glavobolja, joga, meditacija, tehnike relaksacije i upravljanja stresom takođe pomažu. Izaberite bar jedan dan u nedelji koji će biti vaš Spa dan kod kuće. Opustite se u toploj kupki, uživajte u mirisima i odmarajte.

Leave a Reply