PUTOVANJA

TBILISI – Upoznajte grad koji je jednom nogom u prošlosti

Glavni grad Gruzije Tbilisi posljednjih godina sve je više na meti strastvenih turista. Zbog njegove bogate istorije, mnogi za ovu prestonicu kažu da jednom nogom živi u prošlosti, a drugom u sadašnjosti, ali i jednim delom u Evropi, a drugim u Aziji.

pixabay.com

Krivi toranj

Grad je u kojem se mešaju uticaji Istoka i Zapada. Leži na reci Kuri, koju neki nazivaju i Mtkjari, pa je logično da gradom dominira nekoliko veoma zanimljivih mostova. Religijskih građevina ima u izobilju, a prednjači impozantna katedrala Sameba, otvorena 2004. godine, koja je, ujedno, i najviša pravoslavna crkva izvan Rusije. Tu je i stari grad s ljupkim uličicama, ali i zanimljivostima, poput lutkarskog pozorišta “Rezo Gabriadze” i skrivenog vodopada u distriktu Abanotubani.

pixabay.com

Tbilisi je sa tri strane okružen planinama, oduvek strateški važan, nerado predavan i teško osvajan, bio je na meti mnogih vojski i vojskovođa. Kao takav, on i njegovi stanovnici su kroz istoriju dugu tri milenijuma stradali i patili.

Ipak, najpoznatiji spomenik je pozlaćeni kip svetog Jurija na Trgu slobode. Smatra se zaštitnikom Republike, pa je i prava turistička atrakcija i mesto gde posljednjih godina posetioci prave najlepše fotografije prilikom posete gradu.

Čudesni hamami

Tbilisi je poznat i po vrlo popularnim sumpornim kupalištima, koja potiču još iz 17. veka. To su, u stvari, hamami, a voda je, naravno, čudesna, podmlađuje i leči sve bolesti.

Grad okružuju predivni pejzaži, planinski vrhovi prekriveni snegom, ogromni kanjoni, kristalno čiste reke, zeleni pašnjaci, velike šume…

pixabay.com

Muzeji u glavnoj ulici su odlični i ima ih dosta. Prednjači Nacionalni muzej sa četverospratnom postavkom, koja kroz hiljade eksponata vodi od zlatnog perioda drevne Kolhide do takozvanog Muzeja sovjetske okupacije.

Najpoznatiji lokalni specijalitet svakako je hačapuri, jelo nalik pici, čiju osnovu čine testo i sir. Varijacije dodatnih sastojaka su brojne i one određuju drugu reč u nazivu jela, koja upućuje na određenu regiju Gruzije.

Poznata vina

Gruzija je zemlja vina i brendija od jabuke. Tradicija pravljenja vina stara je više od hiljadu godina, a mnoga poznata vina prave se od posebnih sorti grožđa, koje se ne koriste u zapadnim zemljama.

One Reply to “TBILISI – Upoznajte grad koji je jednom nogom u prošlosti

Leave a Reply