OSTALO ZANIMLJIVOSTI

SVI GREŠIMO! Ovako se pravilno kuva crna kafa, ključnu stvar zaboravljamo!

Ovo su ključne stvari za kuvanje domaće crne kafe. Posle ovih sitnih saveta ćete istinski uživati u svakom gutljaju.

pixabay.com

Jedna od najvažnijih stvari je da za crnu kafu na početku voda NE TREBA da proključa! U džezvi se voda zagreva do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.

Ako pijete slatku kafu, poželjno je da vodu pošećerite odmah, jer se crna kafa po pravilu ne šećeri naknadno zbog taloga koji se podigne mešanjem.

Zatim u džezvu sipajte po dve kašičice kafe na svaku šolju kafe. Ovako se priprema malo jača kafa, ali možete po želji sipati i manje kafe ukoliko više volite slabiju kafu.

pixabay.com

Nakon toga se voda iz šoljica vraća u džezvu sa proključalom kafom i sve zajedno sipa ponovo u šoljice. Neki ljubitelji domaće kafe vole da kafa u džezvi proključa dva ili tri puta pre nego što je sipaju. Ali pravilo je da čim kafa krene da se „diže“ – sklanja se sa ringle. Tako ostaje pena, i ukus je mnogo intenzivniji.

Na Bliskom istoku se u ovu kafu često dodaju i začini, poput cimeta, kardamoma, karanfilića ili šafrana. To kafi daje poseban, orijentalni ukus.

Leave a Reply