pregled kod ginekologa
ZDRAVLJE

Stvari koje ne smete da prećutite ginekologu!

O nekim stvarima vam je neprijatno da pričate i sa najboljom prijateljicom, a kamoli sa ginekologom. Žene uvek imaju dozu straha kada idu na ginekološki pregled, a neke se pripremaju nekoliko dana pa čak i mesecima pre nego što se odluče na taj potez.

pregled kod ginekologa
pixabay.com

Morate uvek imati na umu da su oni zaista sve videli i čuli, tako da ono što ćete reći ili pitati njima neće biti ništa novo. Pored toga, postoje neke stvari koje mogu biti bitne kada se radi o vašem reproduktivnom zdravlju, iako vam je neprijatno da o njima govorite.

1. Koliko ste seksualnih partnera imali

Ovo obavezno morate da kažete svom ginekologu, čak iako vas to nije pitao. Ukoliko tu informaciju podelite sa njim neće vas osuđivati, već će biti značajna za vaše zdravlje. Književnica Alisa Devek je u knjizi “V kao vagina” napisala da, ukoliko što više informacija date svom ginekologu, dobićete bolji tretman, samo vama prilagođen.

2. Nezaštićen seks

Nezaštićen seks može biti opasniji nego što mislite. Zbog toga je važno da o tome razgovarate sa ginekologom. Može se desiti da posle nezaštićenog odnosa ne primetite znakove polno prenosivih bolesti, jer ste uredno dobili menstruaciju i nemate nikakve probleme. Mislite da je sve u redu, ali u stvari istina je drugačija. Potrebno je da znate da neke polno prenosive bolesti poput hlamidije često nemaju nikakve simptome, dok drugi HPV virusi mogu da budu pritajeni godinama. Vaša je odgovornost da obavestite lekara ako postoji bilo kakav rizik od njih, nakon što ste imali seks bez kondoma.

Nastavak, i obavezna pitanja za ginekologe – pogledajte na sledećoj strani…

Leave a Reply