bol u grudima
MENTALNO ZDRAVLJE

Strah, stres, ljubav: Treba li da se zabrinemo kada srce udara kao ludo?

Naše srce ima prilično ozbiljan posao, složićete se. Mora neprestano da radi da bi nas održavalo živim, ali najčešće ga nismo ni svesni. Osim, naravno, ako neko ne pokuša da nas opljačka, ili smo upravo pretrčali 50 metara da uhvatimo autobus… ili se spremamo da prvi put poljubimo nekoga stvarno posebnog. Tada srce udara tako brzo i tako glasno da vam se čini kako će vam iskočiti iz grudi. Treba li se zbog toga zabrinuti? Evo šta kažu stručnjaci.

bol u grudima
pixabay.com

Srce je efikasan organ koji pumpa tačno onoliku količinu krvi koliko je telu potrebno – ni više ni manje. Suprotno bi bilo trošenje energije, kaže kardiolog.

UZROCI I SIMPTOMI: Zašto vas boli u donjem delu stomaka

Kada osetite strah, počinje evolucijski odgovor

Vaš autonomni nervni sistem, koji kontroliše automatske fizičke funkcije, tada aktivira reakciju “bori se ili beži” i telu omogućuje navalu energije za suočavanje s pretpostavljenom opasnošću.

Nadbubrežne žlezde u tom trenutku u krvotok otpuštaju adrenalin. Srce zbog toga kuca brže i pumpa više krvi u organe i mišiće. Drugim rečima, srce juri, a vi ga ne možete kontrolisati.

Fizioterapeuti savetuju: Kako da sprečite bolove u leđima tokom rada od kuće

– Autonomni nervni sistem ne zove se ‘autonomnim’ bez razloga – kaže kardiolog. Naglašava kako nema ništa loše u tome da srce s vremena na vreme pumpa više krvi.

– Zdrav organizam to neko vreme podnosi bez problema.

IZ ISKUSTVA: Problemi koji dovode do POSPANOSTI tokom celog dana

Leave a Reply