ZDRAVLJE

Šta znači kada je menstrualna krv crna?

Tamnobraon ili crna krv tokom menstruacije može da se javi kod mnogih žena. Kako reagovati, da li se obratiti lekaru, da li može biti opasno, kao i na druga pitanja, odgovaramo u nastavku…

pixabay.com

Menstruacija uglavnom nije neko iznenađenje, a ono što može da vas šokira jeste crna krv umesto standardne crvene.

Ovde ne mislimo da tamniji iscedak na početku ili kraju ciklusa, već na uobičajnu krv, koja je samo crna.

Crna menstrualna krv je samo “krv koja je starija, koja je počela da se malo zgrušava“, kaže Rejčel Pergaljo Urutia, asistent profesora opšteg akušerstva i ginekologije na Univerzitetu Severne Karoline.

– Kada tkivo materice počne da se ljušti jednom mesečno, krv ne izađe odmah i što duže ostane u materici, to bude tamnije – kaže Rejčel.

pixabay.com

Dok veoma obilno krvarenje može biti znak nečeg ozbiljnijeg kao što je neka infekcija, Rejčel kaže da bi to bilo praćeno i drugim simptomima, kao što su ozbiljni grčevi, bol tokom seksa ili poteškoće pri začeću, a ne samo crna ili tamna krv. 

Što se same boje krvi tiče, ne možete je promeniti, čak ni drugačijom ishranom ili lekovima. Lekovi mogu da vam posluže samo pri smanjenju obilnosti krvarenja kao i bolova. 

Naravno, to ne znači da ne treba da obraćate pažnju na znake koje vam daje vaše telo. Ukoliko ste ipak zabrinuti zbog crne boje, slobodno idite kod ginekologa, pa ćete biti mirnije glave. 


Leave a Reply