kako se resiti depresije
MENTALNO ZDRAVLJE

ŠTA MI SE DEŠAVA? 7 rešenja da sami pobedite anksioznost i depresiju

Danas živimo u izuzetno turbulentnom vremenu gde nas okružuju kako srećni i lepi trenuci, tako i oni stresni i problematični. Ako ste neraspoloženi ili nespokojni u toj meri ili toliko dugo da vam to ometa svakodnevni život, potražite stručnu pomoć. Možda se radi o anksioznosti ili depresiji, najčešćim psihičkim poremećajima današnjeg čoveka.

kako se resiti depresije
pixabay.com

Svako od nas povremeno se oseti tužno, neraspoloženo, uplašeno ili napeto. Takvo stanje potraje, spontano prođe i ne utiče značajno na naš život. Međutim, kada traje malo duže, treba se obratiti stručnjaku, jer rešenje uvek postoji. 

Šta je anksioznost?

Anksioznost je u svom osnovnom značenju osećaj strepnje, teskobe, unutrašnje napetosti, tenzije. Ispoljava se slično kao strah, ali se javlja kada ne postoji nikakva objektivna opasnost. Zaista, ne postoji! Ali, vama to tako ne deluje. Šta više, vi zaista mislite da postoji itekako opravdan razlog za to što se ne osećate dobro.

Šta je depresija?

Depresija je poremećaj raspoloženja, koji utiče na način na koji neko misli, oseća i ponaša se. Kao psihički poremećaj, to je ozbiljno, obično hronično oboljenje sa periodima pogoršanja i poboljšanja. Važno je razumeti da je depresija više od poremećaja raspoloženja, jer utiče na celokupan organizam i ostavlja telesne posledice.

Depresija može da bude blaga, umerena il  teška, sa melanholičnim, netipičnim i psihotičnim simptomima.

pixabay.com

Razlika između depresije i anksioznosti

Depresija je poremećaj raspoloženja, dok je anksioznost stanje osećaja napetosti i nelagodnosti. Ključna razlika je što je kod depresije dominantan gubitak interesovanja za svakodnevne životne aktivnosti, dok se anksiozna osoba bori sa izazovima iz svakodnevnog života.

Osoba koja pati od depresije povlači se u sebe, oseća se beznadežno i potišteno, izuzetno je pesimistična, usporen joj je misaoni tok, oseća se bespomoćno, a na sve to gubi apetit a i san.

Ljudi koji pate od anksioznosti stalno su napeti, očekuju neku nevolju na svakom koraku. Svi mi stalno brinemo o zdravlju, novcu, porodici, školi, poslu i ostalim važnim životnim pitanjima, ali osobe sa anksioznim poremećajem neprestano misle na to, oni su na neki način mentalni robovi, jer njihovim svakodnevnim životom dominira strah i strepnja. 

Koji su to PRIRODNI NAČINI da se sami izborite sa depresijom, pogledajte na sledećoj strani…

Leave a Reply