ulje za lice
NEGA LICA

ŠTA JE SALICILNA KISELINA, i zašto je savršena za tvoje lice?!

Svi smo ovo doživeli: Probudiš se, odeš do ogledala i ugledaš još jednu novu bubuljicu na svom licu koja se pojavila preko noći. Kao odrasloj osobi verovatno ti je muka od pojave akni, i pitaš se zašto te ovaj dosadni problem muči još od puberteta. Jasno je da bilo koji proizvod koji koristiš (ili nedostatak istih) ne radi. Zato je tu salicilna kiselina. Šta je ona tačno i čemu služi pročitajte u nastavku teksta…

ulje za lice
pexels.com

Srećom, sve je češći sastojak za negu kože koji može da pomogne: salicilna kiselina. Reklamirano je kao čudo za borbu protiv akni koje bi možda moglo biti stvar koja vam treba – da konačno očistite kožu! Iako je salicilna kiselina tako divna, takođe je i super jaka – što znači da je morate koristiti u pravoj dozi i ne prečesto, jer u suprotnom možete zaista rizikovati oštećenje kože.

Šta je salicilna kiselina i koje su njene prednosti?

Za početak, salicilna kiselina može biti zaista korisna za uklanjanje mitesera i smanjenje hroničnih akni. Kao beta hidroksi kiselina, rastvorljiva je u ulju i sposobna je da duboko uđe u vaše pore kako bi se dobro očistila.

Šta je salicilna kiselina? Ona je hemijski slična aktivnoj komponenti aspirina, što znači da smanjuje upale i korisna je za upalne i neupalne akne. Sastojak za negu kože može se naći u sredstvima za čišćenje i hidratantnoj kremi koja se bore protiv akni, kao i u pilinzima sa salicilnom kiselinom koji dolaze u većim koncentracijama.

pranje lica
pexels.com

Postoje pogodnosti za upotrebu salicilne kiseline u odnosu na druge sastojke protiv akni, kao što je benzoil peroksid. Na primer, benzoil peroksid je odličan za ubijanje bakterija koje uzrokuju akne, ali ne pomaže u čišćenju začepljenih pora onako kako to radi salicilna kiselina. Benzoil peroksid je idealan za izbijanje gadnih belih tačaka, ali ne toliko za hormonske akne, mitesere i začepljene pore.

Takođe, salicilna kiselina može pomoći u razgradnji zadebljale kože i eliminisanju nagomilanih, mrtvih ćelija kože na površini.

Efikasni trikovi za negu lica prilagođeni svačijem budžetu!

Kako se koristi salicilna kiselina

Salicilnu kiselinu možete pronaći u širokom asortimanu proizvoda koji se prodaju bez recepta, od sredstava za čišćenje lica i pranja tela, do tretmana u salonima lepote. Salicilna kiselina obično je u koncentraciji od 0,5 do dva procenta.

Ja vam preporučujem za početak: Neutrogena sredstvo za pranje lica bez ulja.

Salicilna kiselina takođe može biti čest sastojak pilinga. Pilinzi koji sadrže AHA ili BHA kiseline čiste kožu i pilinguju izumrele delove. Ovo omogućava efikasnije izbacivanje mrtvih ćelija kože, otkrivajući nove mlađe ćelije ispod. Takođe, sprečavanju začepljenja pora poput mitesera, jer pomažu u sprečavanju nakupljanja mrtvih ćelija kože u porama.

NEGA KOŽE U DVADESETIM: 7 grešaka koje MORAŠ da izbegneš!

Kada koristite salicilnu kiselinu – imajte na umu:

  1. Izbegavajte sunce nakon nanošenja salicilne kiseline
  2. Izbegavajte u trudnoći korišćenje salicilne kiseline (ima sličan efekat kao aspirin)
  3. Nije za vas ukoliko vam je koža jako suva!
  4. Ukoliko se ne nanosi po pravilima, može da uzrokuje iritacije
  5. Posavetujte se sa kozmetičarem ili dermatologom pre upotrebe

Maska za odmorno lice od DVA SASTOJKA!

Leave a Reply