Majka sa sinom duva baloncice
PORODICA

ŠTA BI MLAĐA TI SADA SEBI REKLA?

Drage mame, drage žene i devojke – koju biste poruku poslale same sebi? Mama može sama vam se, kao i svake nedelje javlja, ovoga puta sa jednom važnom porukom, koje svi treba da se podsetimo. Poruka meni… Od mene. 

Majka sa sinom duva baloncice
pixabay.com

Uspavala sam Paju, sinoć. Neki loš dan. Valjda kada nas nešto muči nama je lakše da kažemo : “Ma vreme je takvo”.

Tako sam mahinalno uzela telefon u ruke… Pošto “finaly” moj dečak spava, ja sam otišla pravo u album, da po navici, pogledam iznova naše zajedničke snimke.. Valjda kraj godine koji se bliži pravi od nas cmizdre.

Na ekranu, nekim bagom, završi moja slika. Slikana pre ko zna koliko, i to slučajno, dok sam išla u prodavnicu misleći da na dnevnom svetlu mogu izgledati normalno.

Ah… Izgledam tako… Veselo. Osmeh se provukao kroz lice, iako je možda bilo sedam ujutru.. Zenice kao da čekaju nekoga… Blistaju… Na suncu. Kosa raščupana, ali opet osmeh. Neću se žaliti sad, nikako!

devojka gleda u telefon
pixabay.com

Zapravo, želela sam da ceremonijalno kažem nešto sebi. Pitala sam se, šta bih rekla samoj sebi?

Minut ćutanja. A zatim odgovor..

“Odmori…Da, odmori Jovana…Odmori od profesija, uloga majke..Odmori od svetla, od reflektora, od toga što želiš da budeš. Odmori Jovana, od multitaskinga, od buđenja u 5, jer eto tako ne možeš da spavaš. Odmori od tramvajskih linija, koje ne znaš kuda vode, ali su te poslali i moraš ići. Odmori od devojke koja ima 25 godina i sve želi i sve hoće.

Ti si već uspešna. Pusti je da diše, da proslavi svojih 25 kako treba. Da se seti sebe i dok duva svećice, zamisli po neku želju za sebe. Idi tamo gde ne moraš pružiti korak da bi stigao, tamo gde te koraci ne vode već vraćaju.

Budi žena, ne majka, ne kraljica.. Budi Pajina vesela mama. Danas spavaj, jer ponekad je dobro znati da niko ne dolazi u tri na ručak… I batali nedelje. Nema te, bleda si… I volim te. Drugi su se žalili na loše, kakve-takve živote, kada si ti osmehom prikrivala svoj nikakav! I bravo… malecka, zadatak obavljen “.

 Jovana Disić ( @mama.može.sama)

Leave a Reply