bore na licu
LEPOTA

Sjajni saveti Saške Kovačević: Izgledati mlađe uz pomoć šminke!

Često se susrećemo sa primerom loše našminkane sredovečne dame, umoran izgled, vidljivi slojevi, prejake boje… Hajde da menjamo loše navike!

bore na licu
youtube/Handish

Na kratko bih se osvrnula na samu negu zrele kože, koja pored spoljne upotrebe raznih preparata, zahteva i zdraviju ishranu, redovnu fizičku aktivnost (makar u vidu šetnje), a ono što bih istakla kao najbitnije, pojačan unos vode.

Voda kao najbitniji faktor za elastičnost i hidrataciju kože.

Kad god ne znam šta u kafiću da naručim, voda je siguran izbor, ili recimo limunada, bez šećera… Preporučen dnevni unos tečnosti je oko 2 l, što, složićete se, nije previše zahtevno.

unos vode u prganizam
freepik.com

Pored namenskih krema, dodatnu hidrataciju pružaju termalne vode, a razni proizvođači su odgovorili i na ovu temu. Moji sami počeci u šminkanju bili su vezani za Vichy termalnu vodu, koju sam koristila kako za pripremu zrele kože, tako i kao final touch, odnosno za fiksiranje i sjedinjavanje šminke.

Vremenom je DM drogerija izašla na tržište sa Balea termalnom vodom, čiji je odnos cene i kvaliteta fantastičan, čak je proizvode sa raznim mirisima.

sprej za lice
lilly.rs/ddm.de

Kada kažemo da je osnovna uloga šminke da sakrije nepravilnosti na licu, a istakne ono što je lepo, to se bar duplo više odnosi na šminkanje zrele kože.

Pored navedene pripreme lica, potrebno je pravilno odabrati podlogu, odnosno tečni puder.

Ukoliko je koža suva i tanka, od posebne je važnosti biti pažljiv pri svakom koraku, odnosno pojačati hidrataciju lica, a pogotovo okoloočnog područja, a zatim naneti puder u tanjem sloju (osim ako ne postoje neke diskoloracije koje prekrivamo laganim kremastim korektorom u nijansi pudera, ili prosto ponavljanjem pudera samo na tom mestu). Moja preporuka definitivno ide Bourjois Healthy Mix puderu, koji ima osrednju pokrivnu moć, ali bitna stavka je da je nadogradiv, stoga možete dozirati jačinu pokrivnosti koju želite.

najbolji tecni puder
lilly.rs

Druga preporuka ide još laganijoj teksturi, a u pitanju je Mac Face & Body puder, koji je pravljen na vodenoj bazi, još je laganiji na licu, služi najpre da ujednači ten i da satenski finish. Ja sam za varijantu nanošenja prstima jer se zagrevanjem proizvoda pod prstima pravi malo gušća koncentracija istog i lepše naleže na kožu. Takođe je izuzetno nadogradiv, stoga možete dozirati pokrivnost spram ličnih potreba.

mac tecni puder
m.maccosmetics.com

Kada je u pitanju korektor, obavezan korak prilikom nanošenja pudera je da se preskoči predeo oko očiju, kako se ne bi nagomilavali bespotrebni slojevi šminke.

Okoloočno područje je isključivo rezervisano za korektor. Svojom laganom i nenapadnom teksturom, Maybelline Fit Me, se izborio za svoje mesto, pogotovo kada je u pitanju suva regija ispod očiju, kao i zrela koža.

Kada su u pitanju ovakvi proizvodi, potrebno je izabrati nijansu i po do dve svetliji od samog tena, naneti ga aplikatorom iz samog proizvoda, ali ublendati mokrim i dobro oceđenim sunđerom koji će nam pomoći da se prelaz između pudera i korektora ne vide.

korektor za podocnjake maybelline
maybelline.com
I na posletku, možda i najbitniji korak, fiksiranje šminke.

Mnogi ovaj korak vezuju isključivo za proizvode u spreju, međutim, ja govorim o setting puderu u prahu. Nešto što je novo na tržištu, a mene je osvojilo na prvi dodir, jeste transparentni puder od Yaemina beauty brenda, pod nazivom Totally Nude Loose Powder.

Ono što je super kod ovakvih pudera je to što pretežno dolaze u jednoj nijansi koja se prilagođava svakom tenu, tako da nema gubljenja vremena oko odabira. Tekstura ovog pudera je „plišana“, jako lepo se nanosi preko svake podloge, a ono što je još bitnije je da svaki naredni proizvod mnogo lepo „legne“ preko njega.

Napravljen je tako da će Vam pre isteći rok trajanja nego ga potrošite, budući da dolazi u pakovanju od 35 g, a samog proizvoda je potrebno izuzetno malo, pogotovo u današnjoj temi. Stoga lagano minimalno setujte predeo ispod očiju omanjom četkicom, kako se ne bi preslikavala ni maskara, niti ostali proizvodi sa očiju, a zatim većom, rastresitom četkom samo jednim ovlaš umakanjem pređite ostatak lica.

sminka emine jahovic
yaeminabeauty.com

Kada je u pitanju ostatak tena, zaboravite na jake bronzane nijanse, koje zrelu kožu umeju da učine umornom, već je moj savet da pređete na kajsijasta, rozikasta rumenila, koja će dati svežinu Vašem licu.

Oči je uvek poželjno istaći, ali oprezno; crnu senku zamenite tamno braon, ili bar teget nijansom, koju ćete svakako dobro ublendati, a ajlajner, ukoliko kapak više nije pogodan za njega, zamenite olovkama za oči.

Kod usana preporučujem velvet mat teksture, kao i obavezne nijansu tamnije olovke za obrubljivanje.

Ipak, ono što naš fizički izgled na prvi pogled poručuje, definitivno nije presudno, anti aging „duha“ daleko je bitnija stvar, zar ne?

kolumna novinar aleksandra saska kovacevic
privatna arhiva

Autor: Aleksandra Saška Kovačević

Leave a Reply