zenski polni organ vagina
MEDICINA

SIMPTOMI I LEČENJE: Zbog čega nastaju gljivične infekcije (kandida)

Ako ste i vi od onih koje su imale ili imaju gljivičnu vaginalnu infekciju, verujte da niste jedini. Zapravo, ovde ste u većini. Ovo je tabu tema kod nas, ali se zapravo jako lako reši, a najvažnije je da pronađete uzrok dobijanja infekcije! Pomoći ćemo vam u tome…

zenski polni organ vagina
pexels.com

Naime, istraživanja pokazuju da gljivičnu infekciju bar jednom tokom života dobije 75% žena, a čak 45% žena je dobije više od jednog puta. Ove vrste infekcija su i najčešće vaginalne infekcije.

Gljivične infekcije najčešće karakteriše: vaginalni svrab, bolna vagina, suva vagina i/ili veoma osetljiva i bolna vagina tokom odnosa.

Donosimo vam listu najčešćih razloga zbog kojih se ona pojavljuje – pronađite vaš razlog i već ste na dobrom putu od odstranjivanja infekcije zauvek:

Nezaštićeni polni odnosi

Žene koje su podložne razvoju gljivične vaginalne infekcije mogu osetiti promene nakon odnosa. Infekciju izaziva neravnoteža prirodne vaginalne flore, a svaka žena ima drugačiju, specifičnu kombinaciju bakterija, pa ako nešto novo (kao što je seme ili njegov manjak higijene) poremeti balans vaginalnog okruženja ili pH vagine, rezultat može biti infekcija.

Ispiranje vagine sapunom ili gelovima za tuširanje

Uzimajući u obzir sastojke koji ulaze u sastav gelova za tuširanje i drugih preparata koji se koriste za negu. Obavezno, bilo da imate ili sumnjate na infekciju, prestanite da na intimne delove nanosite gelove i sapune koji nisu namenjeni za to. Nabavite gel ili sapun za intimnu regiju sa normalnim Ph

BOL U VRATU: Kako da se rešite ova zbiljna 3 simptoma

Antibiotici

Antibiotici su odlični, jer uništavaju bakterije, ali istovremeno mogu imati i neke loše efekte, kada je konkretno reč o vaginalnom zdravlju, jer ubijaju i “prijateljske” vaginalne bakterije koje sprečavaju rast kandide. Mnogim ženama ovo se dešava prilikom korištenja antibiotika.

Donji veš

Sintetički materijali mogu dovesti do prekomernog znojenja, a ako je reč o sintetičkom donjem vešu, tada može doći i do prekomernog razvoja bakterija. Ovo nije univerzalno pravilo, ali žene koje su podložne gljivičnim infekcijama trebalo bi da izbegavaju korišćnje donjeg veša koje nije pamučno.

Dijabetes

Ispostavlja se da šećer u krvi može imati ozbiljne posljedice po vaginalno zdravlje. Gljivice rastu i razvijaju se u sredinama koje obiluju šećerom. Žene koje imaju dijabetes tipa-2, a koji nije pravilno kontrolisan, podložnije su gljivičnim infekcijama.

ŽENE, REAGUJTE! Poljska na korak do potpune ZABRANE ABORTUSA!

Trudnoća

Zahvaljujući višem stepenu hormona u trudnoći, buduće mame su osetljivije na vaginalne infekcije. Razjasnimo: Povećani iscedak iz vagine jedna je od ”ne baš zabavnih” promena u trudnoći.

Četiri vrste vaginalnih infekcija se najčešće javljaju u trudnoći:

akterijska vaginoza (bakterija Gardnerella vaginalis), gljive, beta HSG i trihomonijaza (parazit Trihomonas vaginalis). Dobra vest je kad se infekcija rano dijagnostikuje, tad se lako leči.

Ako je iscedak proziran, beo i bez mirisa, najverovatnije je samo posledica hormonskog delovanja u trudnoći. Ali, ponekad, obilniji iscedak može biti signal za infekciju koja je nastala narušavanjem prirodne ravnoteže bakterija koje žive u vagini.

bele gaće ženske
pixabay.com

Simptomi gljivične infekcije:

Bol i svrabež, crvenilo i unutar vagine, i usnica, stidnice, belkasto-žućkasti iscedak, bol i nelagoda tokom seksa, žarenje pri mokrenju.

Lečenje gljivične infekcije:

Leči se kremom, vaginaletama ili oralnom tabletom protiv infekcija.

Prepoznajte PRVE SIMPTOME koronavirusa kod dece

Savet ginekologa:

  • nosite pamučni donji veš koji omogućuje cirkulaciju
  • pijte vodu (8 čaša na dan), budite hidrirani kako biste pomogli izbacivanju toksina
  • redovno mokrite kako bi se uklanjale bakterije koje uzrokuju infekcije
  • jedite složene ugljene hidrate i žitarice umesto rafiniranog šećera
  • jogurt konzumirajte često. Lactobacillus, koji se prirodno nalazi u jogurtu, probiotik je koji podstiče pravilnu probavu i poznat je u prevenciji vaginalnih infekcija

Leave a Reply