RECEPTI

RECEPTI STRUČNJAKA: Šta za ručak – za jači imunitet?

U vreme karantina i opasnog virusa, najbolji štit je jak imunitet. Puno tečnosti i odmora. Pored toga, imunitet se jača određenim namirnicama koje su bogate vitaminima i mineralima. Kako napraviti ručak, doručak ili večeru koja obiluje vitaminima za jači imunitet, pogledajte u nastavku teksta…

unsplash.com

Imunitet je prirodni odbrambeni sastav organizma koji ga štiti od virusa i bakterija, pa tako i bolesti koje oni izazivaju. Snaga imuniteta jednim je delom nasledna od roditelja, ali se gradi i životnim navikama.

Krem supa od tikvica

supa od povrća tikvice
pixabay.com

Sastojci: 1 mali praziluk, 1 režanj belog luka, tikvica, šaka prosa (žitarica)

Priprema: Na maslinovom ulju prodinstati seckani praziluk, beli luk i iseckanu tikvicu uz malo vode. Dodati so, biber i začine po želji, tek onda proso. Kad sve omekša, supu usitniti štapnim mikserom, ili izmiksati u blenderu. Vratiti na šporet i mešajući dodati vode tako da ukupno bude oko litra i po tečnosti. Servirati sa kiselom pavlakom i preprženim košticama bundeve.

Kuvani kupus

recept za imunitet
pixabay.com

Kupus je bogat vitaminom C i glutaminom koji jačaju imuni sistem. Ono što je dobro kod kupusa je to da je jeftin i lako dostupan za vreme zimskih meseci. Dodavanjem kupusa (belog, crvenog) u supu i paprikaš povećavate unos antioksidanasa u vaš organizam i hranljivu vrednost vašeg obroka.

NEODOLJIV UKUS: Testenina sa povrćem i parmezanom, gotova za 20 minuta

Sastojci:

  • 500 g junećeg mesa
  • 1 kg svežeg kupusa
  • 3 glavice crnog luka
  • 2 paradajza
  • 1 dl ulja
  • 5 zrna bibera
  • 1 veća šargarepa
  • 1 paprika
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica aleve paprike
  • so

Priprema:

Na zagrejanom ulju dinstati iseckan crni luk i meso isečeno na komade. Kada meso omekša dodati šargarepu isečenu na tanke kolutove i kupus isečen pa režnjeve. Posle desetak minuta dodati kašiku brašna, alevu panriku, biber u zrnu, isečenu papriku (može svežu, zamrznutu ili suvu) i paradajz (može svež, mleveni ili kuvani). Potom naliti vodom da ogrezne, posoliti no ukusu, poklopiti i kuvati na tihoj vatri oko pola časa.

Spanać

pixabay.com

Spanać je veoma hranljiv. Sadrži folat, koji pomaže organizmu u pravljenju novih ćelija i popravci DNK. Takođe, spanać sadrži vlakna, antioksidanse i vitamin C. Jedite spanać kao sirov ili blago skuvan kako bi izvukli najviše koristi od njegovih lekovitih svojstava.

Sastojci:

  •  kg spanaća
  • 1 manji luk
  • začin c
  • malo šećera
  • malo brašna
  • ½ l mleka
  • čen belog luka

Priprema:

U proključalu vodu spustite očišćen i opran spanać i vrlo kratko ga obarite,dva tri minuta,taman toliko da list bude mekan. Procedite ga u velikoj cedilici i onda ga na dasci iseckajte.To se radi tako što celokupnu masu iz cediljke prebacite na dasku i nožem ga isečete kao da je kolač koji sečete na male kockice.Tu ga i ostavite da se još dodatno iscedi.

FIT DORUČAK: Ukusni brusketi sa paradajzom

U šerpicu srednje veličine, sipate malo ulja,tek da prekrijete dno i kad se ulje zagreje propržite manju glavicu sitno iseckanog luka ili pola glavice većeg luka. Dok luk dinstate pospite ga sa malo šećera (kao da solite nešto) i stalno ga mešajte varjačom i kontrolišite da ne zagori..Kad luk omekša sipate ravnu varjaču brašna.Propržite brašno i luk kratko,izmaknite šerpu sa ringle i stavite spanać na zapršku.Promešate malo varjačom tek toliko da spanać uvaljte u zapršku i dospite šolju mleka.Vratite šerpu na rinlglu i promešajte tek toliko da se ujedine sastojci.Sada pratite kako se čorbica od mleka zgušnjava i po malo dosipate još mleka tako da imate finu gustinu.Stalno pazite da nema burnog krčkanja jer će se mleko zgrudvati,u najgorem slučaju moše i da zagori.Kad spanać počne da krčka odmah smanjite temperaturu ringle na minimalnu i pospete začin c kako bi ste jelo osolili.

Leave a Reply