prirodni lekovi
ZDRAVLJE

PRIRODNI LEKOVI: 5 zamena za aspirin i brufen!

Da li uopšte ima potrebe da nabrajamo razloge zašto treba izbegavati čestu upotrebu aspirina i ibuprofena? Ukoliko tražite prirodne alternative ovim medikamentima, na dobrom ste putu!

prirodni lekovi
pexels.com

U doba korone, jako je važno da se okrenemo dizanju imuniteta, i isti ne uništavamo čestom konzumacijom lekova koji su nam stalno pri ruci…

Naravno da ne treba zauvek izbaciti iz upotrebe ova hemijska jedinjenja, ali kada god ste u prilici, pokušajte da ih zamenite prirodnim lekovitim sredstvima.

Anemija, srčani problemi, hipertenzija i gubitak sluha su samo neki od mogućih posledica česte konzumacije lekova protiv bolova.

S obzirom na to da priroda već proizvodi ono što se nalazi u lekovima, zašto ne bismo probali prirodne izvore medikamenata:

Kora bele vrbe

 Ova biljka je pravi aspirin. Sadrži supstancu salicin koja se pretvara u salicilnu kiselinu u stomaku. Ova kiselina je glavna komponenta aspirina, ali kada se uzima sintetiički ne deluje najbolje na stomak. Bela kora vrbe pomaže kod groznice, zapaljenja, ali i da ublaži bol.

Bosvelija (Boswellia) 

Ova biljka, poznatija kao “indijski tamjan“, dostupna je u obliku kapsula i krema. Ima antiupalno dejstvo zahvaljujući kiselinama koje se nalaze u ovom drvetu. Bosvelija poboljšava cirkulaciju krvi, ali i sprečava da bela krvna zrnaca koja nose upalu dopru do ugroženih tkiva. Preporučena doza je 450 – 750 mg, i to tokom tri do četiri nedelje kada osećate bolove.

Mačja kandža (Uncaria tomentosa) 

Kod nas se može naći i pod nazivom “mačji nokat“. Ova biljka raste u Južnoj Americi, a zahvaljujući antiupalnom dejstvu pomaže telu da se izbori sa bolom. Preporučena doza je 25 do 1000 mg jednom do tri puta dnevno. Ukoliko preterate sa konzumacijom, moguća je pojava dijareje.

ZATVOR I NADIMANJE? Šta se desi kada trpite veliku nuždu

Omega-3 masne kiseline

omega 3 masne kiseline
foto: instagram/solgarturkiye

Dobro poznate po svom antiupalnom dejstvu, omega-3 masne kiseline dokazano pomažu pacijentima koji pate od reumatoidnog artritisa i problema sa crevima. Ove kiseline pomažu i kod kardiovaskularnih problema i smanjuju stopu smrtnosti kada su u pitanju srčane bolesti. Preporučena doza je 1000 mg dnevno.

Za vegane, omega-3 kiseline dostupne su u klicama konoplje, čia, lana i raznom bobičastom voću.

Kurkumin

Kurkumin je komponenta biljke kurkuma i poznat kao sastojak koji zaustavlja bol. Kao i kapsaicin, blokira putanju kojom signali bola stižu do mozga. Studije pokazuju da je kurkumin efikasan i kod hroničnog bola, a uspešno se pokazao i kod reumatoidnog artritisa. Preporučena doza je 400 do 600 miligrama, tri puta dnevno kada su u pitanju bolovi i upale. Kurkumin se pominje i kao veoma uspešan u lečenju depresije.

Napravite domaću kremu protiv bolova u zglobovima

Zašto osećamo bol?

Na kraju, treba se podsetiti da postoji dosta razloga zašto se neki bol javlja. Kada osetimo da nas nešto boli istog trenutka želimo da rešimo taj problem, ne razmišljajući koji je zapravo uzrok tome. Bol u telu može postojati iz brojnih razloga od fizičkih bolesti pa sve to emocionalnih problema. Sledeći put kada osetite bol pokušajte da se opustite za trenutak. Povežite se sa svojim telom i saznajte šta se zapravo dešava. Što smo više povezani sa telom više ćemo i saznati šta zapravo izaziva taj bol. Bol je prirodni način da nas upozori da je potrebno nešto promeniti bez obzira na to da li je u pitanju fizički ili psihički problem.

Leave a Reply