koronavirus
ZDRAVLJE

Prepoznajte PRVE SIMPTOME koronavirusa kod dece

Čak sedam posto dece bilo je pozitivno na antitela koronavirusa posle samo prvog talasa ove pandemije. Kao što smo mogli da primetimo, na ulicama Srbije jako malo dece nosi zaštitne maske, pa i u zatvorenim prostorijama. Početkom nastave u školama, ova strategija se izmenila. Međutim, deca takođe obolevaju od koronavirusa – i veliki su potencijal prenošenja zaraze na starije. Pogledajte koji su to prvi simptomi koronavirusa kod dece.

koronavirus
unsplash.com

Početak školske godine i grupisanje dece u školama donose opasnost od bržeg širenja koronavirusa, posebno tokom perioda sezonske gripe i prehlade. Deca zaražena koronavirusom najčešće su bila potpuno bez simptoma, što je predstavljalo veliku opasnost za roditelje i starije članove porodice.  

Ipak, studije su otkrile da su gastrointestinalni simptomi poput proliva i povraćanja najčešći simptomi infekcije COVID-19 virusa kod dece koja su pokazivala simptome. 

PANDEMIJA I KOZMETIKA: Šta se najviše kupuje od proizvoda za lepotu tokom korone?

Navedeni simptomi bili su češći od kašljanja ili promene osećaja ukusa ili mirisa, pokazao je naučni institut univerziteta Cardiff i Vale u Velikoj Britaniji u okviru Rapid-19 studije.  

korona virus
unsplash.com

Više od polovine zaražene dece, koje je obuhvatilo istraživanje, nije imalo nikakve simptome bolesti. Studija Rapid-19 započeta je još u maju, a naučnici u okviru nje pokušavaju da procene koliko je britanske dece do sada imalo COVID-19 virus kako bi otkrili simptomatologiju infekcije, kao i da li deca imaju antitela koja mogu da spreče zarazu, javlja avaz.ba.

Istraživanje pokazalo koje maske su najefikasnije

Čak sedam posto dece bilo je pozitivno na antitela nakon prvog talasa pandemije, što je indikator prethodne zaraze koronavirusom. Više od polovine zaražene dece nije imalo nikakve simptome bolesti. Naučnici su otkrili i da nema razlike u pronalasku dokaza prethodne infekcije kod dece u dobi iznad ili ispod 10 godina starosti. Otkriveno je i da asimptomatska deca jednako razvijaju antitela protiv koronavirusa kao i simptomatska deca.

Jesu li pušači podložniji zarazi koronavirusa?

Leave a Reply