policisticni jajnici
MEDICINA

POLICISTIČNI JAJNICI: Ishrana i prirodno lečenje kod kuće

Policistične jajnike danas ima veliki broj žena. Guglanjem na internetu, informacije vas mogu bespotrebno samo zaplašiti, zato je važno da se konsultujete sa stručnim licima oko lečenja. Iako policistični jajnici mogu da prouzrokuju ozbiljne probleme, ovaj sindrom je danas itekako izlečiv i ne mora ostavljati velike posledice po ženu.

policisticni jajnici
freepik.com

Sindrom policističnih jajnika je veoma kompleksna pojava koja se ne prikazuje kod svake ženske osobe na isti način. Dijagnostikuje se brzo i to obično putem pregleda ultrazvukom. Da biste ustanovili da imate sindrom policističnih jajnika, potrebni su vam ginekolog i endokrinolog. Dobre vesti su da se simptomi policističnih jajnika mogu regulisati prirodnim balansiranjem hormona.

Lek za policistične jajnike ne postoji, ali se znaci koji ih prate mogu dosta ublažiti. Ovo je hormonski poremećaj koji je čest kod žena u reproduktivnom dobu, zbog viška androgena u organizmu.

Kako dolazi do sindroma policističnih jajnika?

Na jajnicima se razvijaju sitne ciste, odnosno rezerve tečnosti zvane folikuli. Kod žena sa normalnim menstrualnim ciklusom, folikuli rastu i prskaju, istovremeno oslobađajući jajnu ćeliju. Kod žena sa policističnim jajnicima, ti folikuli nikada ne sazrevaju dovoljno, što izaziva neredovne menstruacije i ovulacije.

Rana dijagnoza i odgovarajući tretman, zajedno sa promenom načina ishrane i životnih navika, smanjiće rizik od pojave komplikacija. Prvi znaci se mogu ukazati već kod prvih menstrualnih ciklusa u pubertetu, a nekad se mogu primetiti i kasnije.

Može se javiti pojačana maljavost ili problemi na koži kao što su akne. Neki od simptoma su i česte promene raspoloženja i hronični umor. Neke od žena uopšte ne primećuju bilo kakav neobičan znak da sa hormonima nešto nije u redu.

SIMPTOMI I LEČENJE: Istina o policisičnim jajnicima

Uvećana produkcija insulina utiče na pojačano stvaranje androgena, što izaziva poteškoće sa ovulacijom. Postoji verovatnoća i da manja upala pokreće proizvodnju hormona kao što je androgen.

Ako je neko u vašoj porodici imao problem sa policističnim jajnicima, možda ćete ga naslediti.

Moguće je da pušenje i konzumiranje velike količine alkohola imaju uticaj, kao i neaktivan način života, epilepsija i prevremeni pubertet.

Najvažnije je da redovno odlazite kod lekara, kao i na praćenje situacije. Posavetujte se sa svojim ginekologom oko primene određenih lekova.

Međutim, to često nije dovoljno, ukoliko ne promenite životne navike, a za to smo mi tu da vam pomognemo.

menstrualni problemi
unsplash.com

Kako da prirodnim putem lečite policistične jajnike:

 • Ako imate insulinsku rezistenciju, onda jednostavno treba da zaboravite na hranu koja ima šećer, belo brašno, pirinač, krompir. Moraćete da pazite na glikemijski indeks namirnica i, ono što je sigurno, isključite slatkiše.
 • Voće uvek treba da unosite u preporučenim dozama.
 • Visok nivo proteina je važan. Morate jesti dovoljno mesa, jaja, a zatim i koštunjavog voća, semenki i jogurta.
 • Uključite redovno u ishranu masnu ribu (skuša, losos)
 • Unosite dovoljno esencijalnih masnih kiselina – orasi, semenke, laneno, susamovo i bundevino ulje.
 • Vodite računa o šećeru koji je sakriven u hrani.
 • Smanjite unos zasićenih masti.
 • Pijte dnevno oko 2 litre vode.
 • Izbegavajte aditive, konzervanse i druge hemikalije. A pre svega veštačke zaslađivače.
 • Smanjite unos alkohola i kofeina.
 • Ne hranite se „na ulici“ – kuvajte sebi!

Nastavak na sledećoj strani…

Leave a Reply