ZDRAVLJE

Ove namirnice kada grejete u mikrotalasnoj postaju OTROVNE

Nema sumnje da je mikrotalasna pećnica vrlo korisna za zagrevanje mnogih namirnica i da postoji u skoro svakom domu. Ali neki proizvodi mogu biti toksični ili gube hranljive materije ako se zagrevaju u ovom popularnom uređaju. Ovo su neki od njih.

pixabay.com

Jaja

Jaja nisu baš najpogodnija za spremanje u mikrotalasnoj. Uzimajući u obzir da belance ima puno vode i da je žumance jako koncentrisano, delovanje aparata može da izazove malu eksploziju. Bolje ih je stavljati odvojeno.

Meso

Problem sa mesom je što može da izgubi deo svojih hranljivih sastojaka u mikrotalasnoj. To je slučaj, na primer, sa vitaminom B12. Pored toga, mesne prerađevine sadrže hemikalije i konzervanse na koje uređaj utiče.

Pirinač

Pirinč spremljen u mikrotalasnoj može izazvati trovanje zbog prisustva veoma otpornih bakterija. Zato je potrebno kuvati ga na šporetu dok ne proključa i ostaviti na temperaturi iznad 60 stepeni.

Zeleno lisnato povrće

Povrće poput spanaća ili brokolija takođe se ne može kuvati u mikrotalasnoj pećnici, jer ih aparat lišava prirodnih nitrata, čime gube vrlo korisna svojstva.

Ljute paprike

Kod paprika je problem kapsaicin, hemikalija koja im daje začinjen ukus. U mikrotalasnoj se taj sastojak oslobađa i može izazvati opekotine na očima ili u grlu.

Krompir

Bez sumnje, najbolja opcija je da se kuva je u rerni, tepsiji ili tiganju. Razlog je što u mikrotalasnoj pećnici bakterije odgovorne za botulizam mogu da prežive.

Kukuruz

Najbolje je da ga kuvate u šerpi na šporetu, jer u mikrotalasnoj pećnici može izgubiti i do 35 odsto svoje sposobnosti da pomaže u borbi protiv starenja ćelija.

Leave a Reply