LEPOTA

OTKRIVAMO: Zbog čega riđokose imaju pegice?

Kako to da posle sunčanja neko dobije pege, a neko ne? Zbog čega slatke riđokose imaju više pegica od ostalih ljudi? Otkrili smo ono što vas je oduvek zanimalo…

pixabay.com

Pege nastaju usled koncentracije pigmenta melanina na određenim mestima. Melanin se pojavljuje kada ultraljubičasto zračenje pogodi kožu – s obzirom na to da je ovo zračenje štetno, melanin štiti kožu od oštećenja čineći je tamnijom.

Melanin se proizvodi u melanocitima, a kod nekih ljudi oni se raspoređuju ravnomerno i izlaganje suncu stvara ujednačeno lučenje melanina, te nastaje tamniji ten. Kod drugih, melanociti su koncentrisani na jednom području, i zato se stvaraju pege. 

IZDVAJAMO RUŽEVE DO 500 DINARA: Sve što ti treba da zasijaš u novogodišnjoj noći!

Zbog čega onda crvenokosi imaju više pega?

  • Zbog toga što i crvenu kosu i pege kontroliše isti gen koji se označava kao MC1R. Ovaj gen kontroliše ravnotežu pigmenata kose i kože. Kada MC1R funcioniše onako kako treba, on bilo koji pigment koji telo proizvede pretvara u eumelanin, koji je odgovoran za crnu i braon boju kose i kože.

Pazi kako se šminkaš: Ove greške redovno praviš i svi ih vide sem tebe!

Kada funkcioniše na drugačiji način, omogućava ređem tipu ljudskog pigmenta, feomelaninu da se izgradi u telu. Feomelanin izaziva crvenkastu kosu i pege, a varijacije ovog gena kontrolišu broj pega.

Dokaz da pogrešno stavljaš maskaru: VIZUELNO POVEĆAJ OČI (VIDEO)

Bez obzira na genetski mehanizam jedno je sigurno – sklonost ka pojavi pega, odnosno neravnomernom koncentrisanju melanina, uvek se prenosi u porodici. Roditelji ne samo da prenose verovatnoću za pojavu pega nego i mesta na kojima će se pojaviti.

Leave a Reply