ZDRAVLJE

OPASNE GREŠKE kod uzimanja lekova! 10 stvari koje baš svi radimo!

Koliko puta vam se dogodilo da “znate o čemu je reč” kada vas negde zaboli, zasvrbi, ili slično? Nezavisno od toga da li uzimate terapiju koju vam je prepisao lekar ili lek bez recepta koji ste kupili u apoteci “na svoju ruku”, ove česte i opasne greške bi obavezno trebalo da izbegnete!

pixabay.com

1. Ne čitate uputstva o korišćenju leka koji ste sami kupili u apoteci


Kad su u pitanju lekovi bez recepta, često smo vrlo opušteni i razmišljamo: Ako su mi ga prodali u apoteci bez recepta, znači da ne može da mi škodi. Ovakvo razmišljanje je pogrešno.

Broj ljudi koji završe s ozbiljnim zdravstvenim problemima zbog neodgovornog i prekomernog uzimanja lekova bez recepta (pogotovo analgetika, laksativa i opasnih kombinacija s redovnom terapijom koju uzimaju) stalno je u porastu. Koliko god vam se lek činio bezopasnim, uvek treba da pročitate uputstva za njegovo uzimanje. Moglo bi da vas iznenadi šta sve unutra piše!

OSEĆATE NADIMANJE? Ispravite ove greške i imaćete ravan stomak!

2. Uzimate sedative, a imate gorušicu


Istraživanje je pokazalo da osobe, koje zbog problema sa spavanjem uzimaju lekove na recept zvane benzodiazepini (Ksanaks, Apaurin) imaju 50 odsto veći rizik od problema sa gorušicom noću, od onih koji ne uzimaju ovaj lek. Druga istraživanja pokazala su da ti lekovi protiv anksioznosti opuštaju donji ezofagealni sfinkter, prsten mišića koji zadržava želudačnu kiselinu tamo gde i pripada.


3. Uzimate antidiuretike kad imate visoku temperaturu


Nikada se ne lečite na svoju ruku antidiureticima, pogotovo ako imate povišenu temperaturu ili u stolici primetite tragove sluzi ili krvi. To su jasni znakovi infekcije zbog kojih morate da posetite lekara!

One Reply to “OPASNE GREŠKE kod uzimanja lekova! 10 stvari koje baš svi radimo!

Leave a Reply