PUTOVANJA

Ne ogledajte se u vodi! Ovo je JEZERO BOGOVA u kom živi ŽENSKI DUH

Prema legendi, svakoga ko ugleda odraz u vodi, što je teško, zbog stalne i guste magle, pratiće nesreća. Jezero je nastalo zbog vulkanske erupcije i postoji već 2.000 godina.

pixabay.com

Jezero koje milenijumima leži na istom mestu privlači mnoge, ali pristup njegovoj obali je zabranjen…

Japansko jezero Mašu se nalazi u Nacionalnom parku Akan-Mašu u severnom delu zemlje, a narod Ainu ga smatra svetim.

Nažalost, prilazak obali jezera nije dozvoljen za turiste iz sigurnosnih razloga. Gusta magla koja ga okružuje i strme litice veoma ugrožavaju bezbednost posetilaca.

Osim misterioznog izgleda i nastanka, tajnovito je i ime jezera. Na ainu jeziku jezero Mašu se naziva Kamuito, što znači “jezero bogova“, a lokalno stanovništvo vjeruje da kada neko prolazi kroz težak period treba da prilazi što bliže jezeru u nadi da će dobiti inspiraciju za rešavanje problema.

Jezero ima dubinu od 212 metara, što ga čini jednim od najdubljih u Japanu, a smatra se i jednim od najčistijih na svetu, a vidljivost je oko 30 metara u dubinu. Jezero je ostalo netaknuto zbog toga što nema ni pritoke, ni izvore, već samo “stoji u mestu“ i privlači turiste svojom tajanstvenošću i lepotom.

Posetioci ne smeju da plove, pecaju ili da se kupaju u jezeru, ali postoji nekoliko vidikovaca sa kojih je moguće posmatrati jezero sa sigurne udaljenosti, piše BBC.

Leave a Reply