majka citati
PORODICA

Naše mame, heroji bez laptopa

Majke, multitasking, nemanje vremena, vreme za sebe, za decu, posao, muža… STOP! Uzmite maramice, jer će vas ova hrabra mama vratiti u detinjstvo. Pročitajte ispovest mame koje može sama! “Hvala mama… Za to što si bila, za to što su bile sve majke ovoga sveta. Hvala, jer kada znam da si sve krišom, a opet sve uspela…”

majka citati
pixabay.com

Pohadjam neki kurs za lični razvoj. Obuke su mi online jer sam shvatila da Paja ipak još uvek neće u vrtić i od mog zaposlenja, tamo negde van kuće na nekom lepšem mestu, nema ništa. 

U toku razmišljanja i mozganja dok radim domaći koji mi je dat, pitam se kako postižem. Stiže par poruka na Instagramu na koje moram odgovoriti, jer je par poruka tražilo hitan odgovor. Na “roletni”, iliti ekranu za obaveštenja, već vidim da moram ući na Instagram i prekinuti sve. 

Paja je krenuo da vrišti, jer se tamo nešto strahovito, užasno nebitno desilo… Navikla sam i odmah ga pozivam na razgovor..

Hajmo sad sto pitanja i potpitanja dok ne dođemo do suštine… U sebi sam već zaspala… Zaboravim i domaći i svoj večernji ritual i sve zaprške i sva sreća nemam još neko dete sad za koje shvatih da je u školi i da moram po njega!… 

… a onda se prisetim…

Dok smo bile male, gledale smo majku koja je bila zaposlena kao čistačica u skoli u kojoj smo išle. Ona je bila neverovatno hrabro biće. E to je zbilja bio multitasking!

Išli smo u grupama kroz hol, a deca su dobacivala “čistačice” majci koja je prilazila da nam da perece koje su još bile tople, jer je ona, iako ne mora, stajala tamo odmah po otvaranju da prva pokupi one tople. Slušala je naše molbe i gledala izraze lica na dečija dobacivanja i bila opet tu.

Zamišljam taj osećaj da je višak kada se vratila nazad na posao. Nije ga pokazivala… Kući je sve bilo sređeno, spremno, još pre posla. Dok smo spavali sve bi prebrisala, a mi ovde pričamo o multi… Šta!?

Držale su nas za ruku dok prelazimo ulicu i to do petog razreda, i brisale maramicom lice i nos iako smo mi porasli već… A sada tu decu i te majke koje to urade na sred ulice nazivamo mamina maza i mali petko ili šonja.. Mame su nekada bile heroji, mi nismo izmislili sve to već smo sve to zaboravili.

Podižem glavu, kažem Paji da je u redu da nekada budemo svoji i da je to deo detinjstva. Puštam ga, otvaram laptop, odgovaram na jedan po jedan mejl, sa strpljenjem… I kažem još jednom: “Hvala mama… Za to što si bila, za to što su bile sve majke ovoga sveta. Hvala, jer kada znam da si sve krišom, a opet sve uspela, znam da tvoj mali heroj sada, uz jedan laptop i hrpu vremena kod kuće, može mnogo bolje.” 

tekst: mama.moze.sama

Leave a Reply