PORODICA

Kućni ljubimci DOBRO utiču na bebino zdravlje!

Strahujete kako će kućni ljubimac reagovati na novorođenu bebu, i obrnuto? Imamo lepe vesti za vas…

pixabay.com

Parovi često, u nastojanju da dobiju bebu, premišljaju se da nabave psa (i druge kućne ljubimce). Evo šta kažu stručnjaci…

A oni kažu – čemu premišljanje kada je najbolje imati i jedno i drugo. I psa i bebu! I to ne samo zato što su tako slatki dok su mali već zato što kućni ljubimci mogu da utiču čak i na bebino zdravlje pre nego što se beba uopšte rodi.

pixabay.com

Prema studiji koju su radili stručnjaci sa Univerziteta Alberta u Kanadi, a u koju su uključili 700 novorođenih beba i njihovih majki, a studiju su sprovodili u razdoblju od tri godine.

Njome su hteli da povežu uticaj kućnih ljubimaca na zdravlje ljudi, posebno dece, koja s njima žive. Međutim u studiju nisu bili uključeni samo mame i bebe koje žive s ljubimcima, već i oni koji ih nemaju, ili su ljubimci s njima živeli prvih nekoliko meseci bebinog života. Čak su u obzir uzeli i zaključke od onih mama koje su za vreme trudnoće bile u svakodnevnoj blizini kućnih ljubimaca, ali njih nakon rođenja bebe više nije bilo.

pixabay.com

A zaključak je iznenađujući. Naime – naučnici su proučavali uzorke stolica beba, pa su u njima našli dvoje izuzetno korisne crevne bakterije – Ruminococcus i Oscillospira – obe prisutne kod dece koja su bila izložena kućnim ljubimcima. A te dve vrste crevnih bakterija imaju i dve korisne prednosti – prva je povezana s puno manjim rizikom od gojaznosti kod male dece, a druga se povezuje kao prevencija od alergija.

pixabay.com

Naime, kućni ljubimci jako dobro utiču na zdravlje beba, čak i onih beba koje kada se rode stignu kuči gde nema životinja, ali ako je mama tokom trudnoće boravila dosta vremena u blizini kućnih ljubimaca već je samim time bebica još u stomaku dobila ove spomenute dobre bakterije te samim time i pre rođenja stvorila blagu otpornost na ova dva spomenuta zdravstvena problema.


Leave a Reply