trudnoća
ZDRAVLJE

Koliko šoljica kafe sme da popije trudnica?

Šoljica dobre crne kafe je tradicija, dok sami uživate uz jutarnje prelistavanje časopisa ili društvenih mreža, ili ste u odabranom društvu. Umerenost u ispijanju kafe je obaveza. Međutim, ukoliko ste u drugom stanju – obratite pažnju. 

trudnoća
unsplash.com

Glavni sastojak kafe je kofein. On prolazi kroz posteljicu majke u krvotok ploda, pa samim tim treba očekivati da beba oseti njegove efekte. I bebino srce pod uticajem kofeina može brže da zakuca, a telo postane živahnije. To i majka lako registruje, jer pokreti bebe postaju intenzivniji.

Činjenica je da organizam trudnice nešto usporenije odstranjuje kofein, pa se on duže zadržava u telu majke. Zato američko Udruženje za hranu i lekove preporučuje trudnicama ograničen unos kofeina. Umerenost unosa kofeina znači ne više od 300 miligrama dnevno.

Stvari koje moraš da znaš kako bi bila pripremljena za TRUDNOĆU

Prevedeno u broj šoljica kafe, to bi značilo dve kafe tokom jednog danamaksimum. Ali, ako buduća mama poželi još koji gutljaj svog omiljenog napitka, a trudnicama želje moraju da se ispune, ostaje savet da opuštanje i relaksaciju u omiljenom društvu, koje će goditi i bebi, dožive uz kafu bez kofeina.

Jako je važno da ne obraćate pažnju samo na unos kafe. Probajte da eliminišete ostale napitke koji u sebi sadrže kofein (koka kola, energetski napici…).

Leave a Reply