pcr test za koronu
MEDICINA

Kako se radi PCR test na koronu

Kako se radi PCR test na koronavirus? Bilo da imate simptome, ili ste samo poželeli da negde putujete, moraćete da uradite PCR test na koronairus. Pogledajte kako se on tačno vrši, i koja je razlika između PCR i „brzog testa“.

pcr test za koronu
unsplash.com

Antigenski testovi često se nazivaju „brzi testovi“. Testiranje se izvodi uzimanjem brisa sluznice iz nosa. Rezultate možete da očekujete na mejl, adresu ili u istoj ustanovi gde ste vadili bris – u roku od sat vremena!

Pročitajte i Jesu li pušači podložniji zarazi koronavirusa?

Test otkriva prisutnost nukleokapsidnog antigena virusa SARS-CoV-2 u brisu nazofarinksa i omogućava bržu i pristupačniju dijagnostiku. Ako je test pozitivan, osoba mora ići u izolaciju i javiti se nadležnom epidemiologu ili svom lekaru.

korona test
unsplash.com
U slučaju da je test negativan, a osoba ima simptome, obvezno je da uradi PCR test, kako bi se bolest potvrdila ili isključila. 

PCR testovi osetljiviji su na prisutnost virusa i daju precizne rezultate i kod osoba koje još ne pokazuju simptome bolesti, jer mogu uspešno da prepoznaju i vrlo male količine virusa.

Pročitajte i Koji su tačno simptomi koronavirusa?

Prisutnost virusa dokazuju pronalaskom virusne RNK molekule, zbog čega virus mogu detektirati na manjem uzorku i pre nego što se razvije infekcija. Postupak uzimanja brisa identičan je kao kod „brzih testova“, a rezultat PCR testa možete očekivati unutar 36 sati od testiranja. 

kako se radi pcr test
unsplash.com

Važno je razlikovati antigenske i PCR testove od seroloških testova. Antigenski i PCR testovi ukazuju na prisutnost virusa u organizmu i pozitivan rezultat tih testova sugeriše da ste trenutno zaraženi.

Za razliku od njih, serološki testovi ukazuju na prisutnost antitela koje je vaš organizam razvio pri susretu s virusom i pozitivan rezultat na toj vrsti testova sugeriše da ste ili preležali infekciju, ili da ste bili u kontaktu s virusom.

Cena testa se mnogo razlikuje u odnosu na to da li se odlučite za PCR ili „brzi test“. Dok „brzi test“ košta oko 2000-4000 dinara, PCR bez kog ne možete na dalje putovanje je oko 100 eura.

Pročitajte i Istraživanje pokazalo koje maske su najefikasnije

Leave a Reply