samohrani roditelj
PORODICA

KAKO BITI DOBRA MAJKA: Ja sam mama koja tverkuje ispred TV-a!

Onaj ko kaže da roditeljstvo ne menja ništa, opasno se prevario. Međutim, u moru odgovornosti i obaveza, važno je, na trenutke ostati svoj. Ono malo ludila koje nas čini jedinstvenima ne treba izgubiti, jer kako da vas dete jednoga dana upozna? Jedna mama je otvorila dušu i objasnila kako biti dobra majka. Garantujem da ćete ovaj tekst pročitati sa osmehom na licu, a možda nekome, baš kao i meni, bude vetar u leđa da „sve možemo“.

samohrani roditelj
pexels.com

Pavle nije baš najbolje. Mučimo muku sa disajnim putevima, slabašan je, sve ga zakači. Stalno smo na inhalatorima, stalno terapije, a evo nedelju dana od zadnjeg virusa i ponovo..

Sva sreća zaspao je. Odmah palim tv, puštam IDJ tv i sedim i čekam da puste RELJU I PRINCEZA NA BELOM…

Ja sam ta Škorpija koja ne može da istrpi da je nešto guši. Neplanirana trudnoća me je stavila u poziciju šah mata! U pauzi radim najbolji tverk ispred televizora sa sve kafom od „juče“ u ruci, a u glavi da možda i otvorim nalog na Tik Tok aplikaciji da narod napokon vidi pravi moj karakter.

Pravi heroji čuvaju sebe da bi sačuvali druge

Ja sam  ta koja sedi i dan danas u centru i zasmejava, ja sam ta otkačena klinka i sada samo u paru sa Pajom. Ja sam tražila nekog ludog kao ja da imam para za nestašluke, a zapravo dobila sina. Što je još bolje.

Znate stalno čujem na ulici kako izgledam kao dete, nije bitno kako me vidite, bitno je kako mi je. Ja nosim dukseve, zapalim pljugu kada mi je feel, iztverkujem i jedva čekam da tu zver u meni napokon izbacim.

Majka sa sinom duva baloncice
pixabay.com

I sa Pajom vrlo rado đuskam, učim ga da bude svoj. Kada dobace sa ulice ili iz kola da sam postala mama i da će me zvati odsad tako, ja umem da kažem da sam mama samo Paji, njima nisam…. Slobodno me mogu zvati Jovana. 

Idem raščerupana bez šminke ali sa top telom i najzgodnija na ulici, jer me nije sramota da negujem svoje telo, a kada ako ne sada sa 25?

POSVEĆENO OCU: Kako me je smrt naučila da idem dalje

Pomalo bahato nadmena kada prođem da kupim hleb, pa uzmem Paji i meni po lizalicu, koju odmah otvorim normalno i mahnem svima u redu… Kažu često da nije ni čudo što sam sama, a ja kažem da nije ni čudo što neki nikada neće ni probati da budu svoji i što su deca sve češće „roditeljske traume“.

Biti mama je najbolja stvar, sebe sam otkrila tek kada sam to isto i postala. Shvatih da sam to ja… I kada sam mama. 

ŠTA BI MLAĐA TI SADA SEBI REKLA?

Jovana Disić ( @mama.može.sama)

Leave a Reply