MODA POZNATIH

Jelena Mandić u žiriju izbora za Miss Europe 2021 u Beču 19. juna

Jelena Mandić je uvek bila fascinirana staklom.
Kao Miss Srbije i Crne Gore 2005. godine učestvovala je na takmičenju za Miss Universe i osvojila prestižnu stipendiju za master studije u inostranstvu.

2008.godine je sa uspehom završila master studije na čuvenoj CERAM International Business School u ​​Sophia Antipolis, južna Francuska, i uporednim studijama iz menadžmenta i strategija u turizmu započela je studije stakla.
Učeći tehniku rada sa lampama, započela je studije sa Claire Bangma, njenim privatnim učiteljem u Francuskoj, i nastavila je sa daljim usavršavanjima kod najeminentnijih nemačkih, holandskih, italijanskih i američkih majstora stakla.
Lampvork tehnika je vrsta rada na staklu koja koristi dvostruku baklju (gorivo na gas i kiseonik) za topljenje šipki prozirnog i obojenog muranskog stakla za stvaranje perli. Svaka perlica je napravljena na trnu čiji prečnik određuje rupu kuglice.

Jednom u rastopljenom stanju, perlica se formira okretanjem stakla na trn i oblikuje se i ukrašava različitim tehnikama.

Iako se ovaj oblik umetnosti bavio još od drevnih sirijskih vremena (1. vek p. N. E., B. Dunham), postao je široko primenjivan u Muranu u Italiji u 14./15. Veku, a takođe i u Francuskoj.

Svaki UriJell-ov komad je jedinstven, staklo Murano rastopljeno je oko 900 stepeni i postalo je ručno ukrašena perla koja polako ometa u peći na sobnu temperaturu pre nego što postane deo dela jedinstvenog nakita.
Jelena inspiraciju pronalazi uglavnom u prirodi i zato su sve njene kreacije tako živopisne.

Robna marka Urijell rođena je dodavanjem prvog slova J od staroslovenskog imena Jelena (što znači zapaljena baklja) imenu Arhangela Uriela (anđeo plamena i vatre). Imajući to na umu, Urijell donosi svetlost i sreću svima koji nose to.

Novinarka: Nevenka Stojčević