PORODICA

DECA NAJUGROŽENIJA! Kako da izbegnete ubod krpelja

Leto je idealno za uživanje na otvorenom, u prirodi. Šume, livade, potoci, jezera… Dovoljno je samo uzeti ćebence za piknik i nekoliko sendviča i uživati po ceo dan. Ali, raspoloženje nam mogu pokvariti sitne životinje koje piju krv. Pogađate, radi se o krpeljima.

pixabay.com

U vreme kada se temperature kreću od 15 do 25 stepeni, krpelji izlaze i vrebaju svoju sledeću žrtvu koja će ih nahraniti. Ubod krpelja se obično ne oseti.

Ako se krećete šumom za vreme planinarenja, pokušajte da izbegete visoku travu i grmlje, jer se upravo tamo skrivaju. Krećite se raskrčenim terenima.

Svetlija odeća će vam pomoći da brže zapazite krpelja i uklonite ga pre nego što se svojim sitnim nožicama uhvatio za vašu kožu.

pixabay.com

Raspitajte se u drogerijama i namažite izložene delove tela zaštitnim sredstvom. Slično delovanje imaju i eterična ulja, pa ako želite potpuno prirodno zaštitno sredstvo, ovo su odlični izbori.

Kada nakon izleta signete kući, odmah skinite svu odeću i operite, a telo pregledajte. Istuširajte se i operite kosu, jer krpelju treba i po desetak sati da se provuče kroz zahvaćeno mesto. Tako da imate vremena!

A ako ste ga već primetili na svojoj koži, ne paničarite i polako ga uklonite.


Leave a Reply