gojaznost
LJUBAV I SEX

Da li gojaznost utiče na plodnost kod muškarca?

Nove studije pokazuju da problemi sa težinom kod muškaraca mogu uticati na smanjeni kvantitet i kvalitet spermatozoida, a takođe utiče na plodnost. Urolog, K. Džarvi, smatra da muškarci generalno ne obraćaju mnogo pažnje na ovu informaciju. On smatra da veća telesna masa povećava šanse za smanjenje broja spermatozoida.

gojaznost
pixabay.com

Kako bi ispitao različite aspekte uticaja na plodnost muškarca, Dr. M. Ajzenberg sa svojim kolegama sa Stanford univerziteta u Kalifornije, testirao je 468 parova koji su planirali potomstvo.
Tokom istraživanja su merili težinu i obim struka muškaraca i pronašli da oba činioca i indeks telesne mase imaju uticaja na niži nivo ejakulacije.

Ajzenberg smatra da su svi aspekti kvaliteta sperme bitni, te kako se tokom ejakulacije proizvode hemikalije koje pružaju bezbednije okruženje za spermatozoide, ukoliko je ona smanjena, to može prouzrokovati problem.

Još jedan važan parametar, broj spermatozoida, bio je manji kod muškraca sa većim obimom struka. 

Koje komplikacije dovode do NEPLODNOSTI?

Optimalan raspon zapremine ejakulata iznosi između 2 do 5 mililitara, a zapremina ispod 1.5 mililitara može uzrokovati neplodnost, no ni prevelika količina nije dobra.

Istraživanje je pokazalo da muškarci sa normalnim indeksom telesne mase imaju zapreminu ejakulata oko 3.3 ml, nasuprot 2.8 ml kod gojaznih muškaraca, sa najvišim indeksom telesne mase. Muškarci sa širim obimom (preko 100 cm) su imali 20% manji broj spermetozoida, u poređeju sa muškarcima prosečnog obima (ispod 90 cm).

Ali, pokazalo se da ne postoji povezanost sa koncentracijom, pokretljivošću i fizičkoj prisutnosti spermatozoida, kako je objavio časopis “Human Reproduction”.

Skoro polovina ispitanika je dobila decu dok je istraživanje još trajalo i nijedan od parova nije tražio pomoć oko neplodnosti. Istraživači nisu pratili da li su nakon studije učesnici dobili decu. Većina muškaraca je vežbala manje nego jednom nedeljno, te autori studije nisu mogli da ispitaju moguće efekte vežbanja na kvalitet sperme.

Leave a Reply