zdravi zacini
ZDRAVLJE

Četiri neverovatna učinka kurkume na vaše telo i zdravlje

Kurkuma je čudotvoran začin. On ne samo da hrani daje prelep ukus, već je nekoliko naučnih studija pokazalo da može da utiče na poboljšanje zdravlja. Kurkuma se u Indiji koristila kao lek hiljadama godina. Kurukuma je puna kurkumina koji ima snažno protivupalno dejstvo.

zdravi zacini
pixabay.com

Protivupalna dejstva

Budući da ima jaka protivupalna svojstva, kurkuma se koristi i kao dodatak u nekim lekovima za ublažavanje upale. Kurkumin je poznat po tome što blokira molekulu NF-kB koja putuje u jezgre stanica i aktivira upalu. Dakle, kada jedete kurkumu ili uzimate dodatak kurkumin možete smanjiti upalu.

Antioksidanti mogu blokirati oksidativna oštećenja. Oni se vežu sa slobodnim radikalima i neutralizuju ih pre nego što naprave štetu. Ali to nije sve što kurkumin može učiniti.

Lajt majonez gori od običnog? Ovo je istina o niskomasnim proizvodima

Niži rizik od srčanih bolesti

Srčana bolest ubija ljude širom sveta, a budući da je kurkumin moćan protivupalni i antioksidativni spoj, može da poboljša zdravlje vašeg srca. Kurkumin deluje i na krvne žile.

Prevencija raka

Rak je jedna od najsmrtonosnijih bolesti s kojom se suočavaju ljudi. Javlja se kada rast određenih stanica postane brz i nekontrolisan. Stanice raka tada rastu i šire se na druge delove tela. Postoji mnogo različitih oblika raka, a neki od njih mogu biti osetljivi na kurkumin. Studije su pokazale da kurkumin može usporiti rast i širenje stanica karcinoma.

Zašto je ZDRAVO da ponekad jedemo NEZDRAVU hranu?

Ublažavanje bolova

Mnoga takozvana sredstva za ublažavanje bolova koja možete kupiti bez recepta zapravo nisu usmerena na bol već na upalu. Ibuprofen je sjajan primer. Studije su utvrdile da je kurkumin jednako učinkovit kao i ovi hemijski protivupalni lekovi.

Oglasi

Odgovori