Svadbarski kupus je jedno od onih jela koja nas odmah podsećaju na toplinu doma i radost porodičnih okupljanja. Recept je za one iskusnije u kuhinji, ali ukoliko ste početnik, samo pratite uputstva i ne možete da pogrešite - pohvaliće već prvi zalogaj!
Ovo jelo je nekada bilo nezaobilazno na svadbama i proslavama u Srbiji, a danas je sjajan izbor za svaku priliku kada želite da okupite ukućane.
U nastavku ćete pronaći detaljan recept za savršen svadbarski kupus i saznajte zašto je ovo jelo, ne samo ukusno, već i može da bude veoma zdravo.
Recept za svadbarski kupus
Spremite papir i olovku - idete u veću nabavku.
Sastojci:
- 2-3kg kiselog kupusa
- 1 kg svinjskog mesa (but, plećka ili rebra)
- 500 g junetine
- 300 g suvih rebara ili suvog mesa (po želji)
- 1 glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 2 kašike mlevene crvene paprike
- 2 lista lovora
- Malo soli i biber po ukusu
- 1 dl ulja ili masti
- 1 šolja paradajz soka (biće dobro ukoliko imate domaći)
Priprema:
1. Priprema mesa i kupusa:
Isecite meso na veće komade. Kiseli kupus isecite na široke trake. Bilo bi dobro da kupus prethodno operete. Slobodno pod vodom isperite list po list, jer će svakako ovo jelo biti već dovoljno slano od suvog mesa, ne treba vam da bude prejako! Ne možete pogrešiti ukoliko kiseli kupus dobro operete.
2. Slaganje u lonac:
Prva i najvažnija stvar kod pripreme je da vam je potreban veliki lonac, odnosno još bolje, ukoliko imate veliki zemljani sud. Na dno stavite malo ulja ili masti i premažite malo i same zidove posude.
Zatim, slažite red kupusa, red mesa, i tako redom dok ne potrošite sve sastojke. Neka na kraju, tokom slaganja, bude poslednji red kupusa. Lepo pokrijte meso, ako ste ljubitelji kupusa, ne štedite sa "pokrivačem".
Da li znate šta je ŠAKŠUKA? Ovaj recept morate da probate, brzo i zdravo jelo koje će oduševiti celu porodicu
3. Začinjavanje jela:
Između slojeva slobodno dodajte beli luk, crni luk, crvenu papriku, lovorov list, so i biber. Ukoliko ste to zaboravili, kada završite slaganje, slobodno ove začine stavite između zida posude i samog jela, kasnije će se svakako to sve izmešati.
4. Kuvanje:
Prelijte vodom i paradajz sokom toliko da pokrije sastojke. Sada vam je jasno zbog čega smo naglasili da lonac bude veliki. Ne brinite ukoliko je voda došla skoro do kraja lonca, sastojci će se tokom kuvanja opustiti i smanjiti, ali je važno da voda dođe do poslednjeg reda kupusa.
Kuvajte na tihoj vatri najmanje 4 sata. Slobodno koristite viljušku u proverite. S vremena na vreme, kada mislite da je prošlo dugo vremena, probodite viljuškom meso ispod kupusa. Tek kada ono bude potpuno raskuvano, odnosno da se lagano odvaja - tek tada možemo reći da je gotovo. Ono što je važno za ukusni svadbarski kupus jeste da se dugo krčka na slaboj vatri.
Ukoliko želite, nakon kuvanja, možete kratko zapeći u rerni tako što ćete zemljanu posudu ili lonac ubaciti u rernu na 180 stepeni dok ne vidite da se blago uhvatila korica na kupusu. Pazite da ne izgori, u pitanju je samo desetak minuta.
5. Serviranje:
Kad meso postane mekano i lako se odvaja od kostiju, svadbarski kupus je spreman za serviranje. Poslužite uz hleb ili domaće projice. Javite mi u komentarima ispod ukoliko želite recept za drav hleb ili projice :)
Zašto je svadbarski kupus zdrav?
Da li ste se tokom praznika pitali uopšte da li je svadbarski kupus zdrav? Pretpostavljam da ukoliko biste pitali ljude u okolini, mnogi bi rekli da nije, ali greše. Kada pomislimo na ovaj obilni ručak, sigurno da nam prvo na pamet pada šta se dešava sa krvim pritiskom nakon što se najedemo. Takođe, jeste veoma masno jelo, pa stoga pazite kako i koliko ga konzumirate.
Međutim, kiseli kupus i te kako ima svoje prednosti i zdravu stranu! Ja ga definitivno stavljam pod kategoriju - domaća hrana je najzdravija!
Kako ne bismo ostali na tome, evo stručnih dokaza da kiseli kupus jeste zdrav:
1. Kiseli kupus – izvor probiotika i vitamina C
Kiseli kupus je bogat probioticima, koji pomažu u održavanju zdrave crevne flore. Zdrava crevna flora je ključna za jak imunitet, dobro varenje i čak poboljšanje raspoloženja. Osim toga, kiseli kupus sadrži vitamin C, koji je moćan antioksidans. Redovna konzumacija kiselog kupusa može da pomogne u prevenciji prehlada i jačanju organizma tokom zime.
2. Meso kao izvor proteina
Meso u svadbarskom kupusu obezbeđuje visokokvalitetne proteine neophodne za regeneraciju mišića, proizvodnju enzima i hormona. Ako koristite nemasno meso poput junetine, dobićete zdraviji obrok koji ima manje zasićenih masti.
Može svadbarski kupus da se pravi i od pilećeg mesa, zašto da ne - onda bismo rekli da je veoma zdravo, ali sam sigurna da će većina gurmana "prevrnuti očima" ako bih pomenula takav recept.
3. Tradicionalno kuvanje na tihoj vatri
Svadbarski kupus se kuva satima na tihoj vatri, što omogućava očuvanje hranljivih sastojaka. Dugi proces kuvanja čini da meso postane mekano, a kupus dobije bogat ukus, bez potrebe za dodavanjem veštačkih začina. Sećate se da su naše bake kuvale na čuvenom "Smederevcu" na kojem je hrana bila znatno ukusnija, ali verujte i zdravija! Kuvalo se satima sporije, ali taj pravi domaći ukus nije mogao da ne probudi sva čula.
Ne morate da budete ekspert u kuhinji da biste spremili ZDRAVU VEČERU! 5 ideja sa namirnicama koje već imate
4. Nizak glikemijski indeks
Zbog minimalne količine ugljenih hidrata, svadbarski kupus ima nizak glikemijski indeks. Ovo je odlična vest za osobe koje paze na nivo šećera u krvi ili žele da održe zdravu telesnu težinu.
Takođe, kiseli kupus se mora jesti uz neki hleb, složićete se. Zato predlažemo da to ipak bude neka zdravija varijanta. Umesite sami zdravo testo, ili kupite u pekari nešto što nije beli hleb, možda onaj sa celim zrnom... Neka izbor bude na vama.
Kako pripremiti svadbarski kupus na zdraviji način?
Ako želite da uživate u svadbarskom kupusu, ali bez griže savesti, evo nekoliko saveta za zdraviju verziju ovog jela! Ooo i te kako može, samo me gledajte:
1. Zamenite masno meso nemasnim varijantama
Umesto svinjskih rebara, koristite ćureći batak ili nemasnu junetinu. Da, može i pileći file, ali očekujte manje ukusnu varijantu. Sa junetinom i ćuretinom ćete izvući maksimalno ukusno jelo (ono pravo), a meso je veoma zdravo.
2. Izbegavajte dodatak masti
Umesto svinjske masti, koristite malo maslinovog ulja ili potpuno izbacite ulje. Ne brinite, meso će pustiti svoje sokove, nema potrebe da koristite suncokretovo ulje, a što se masti tiče, ukoliko vam ne smeta, malo svinjske masti nije nezdravo, kažu nutricionisti.
3. Smanjite unos soli
Pre kuvanja, kiseli kupus isperite vodom da biste smanjili sadržaj natrijuma. Što ga više isperete, kupus će biti manje kiseo, ali će zato na sebi imati manje soli. Takođe, u ovo jelo je apsolutno bespotrebno dodatno stavljati so - i nemojte to da radite, jer je meso već samo po sebi (pogotovo ukoliko koristite suvo meso) slano.
4. Dodajte povrće
Nismo napisali u prvobitnim tradicionalnim sastojcima, ali mnogi svadbarski kupus prave sa šargarepom ili nekim drugim povrćem. Slobodno ubacite šargarepu ili papriku u lonac za dodatni unos vlakana i vitamina.
5. Kuvajte u sopstvenom soku
Dodajte vodu i paradajz sok kako bi jelo bilo bogato ukusom, ali niskokalorično. Neka paradajz sok bude domaći bez veće količine šećera, po mogućnosti. Ukoliko nemate domaći paradajz sok, a želite zdraviju varijantu, ništa strašno - pravite svadbarski kupus bez paradajz soka.
Zanimljive činjenice o svadbarskom kupusu
1. Poreklo svadbarskog kupusa
Svadbarski kupus ima dugu tradiciju u Srbiji i generalno u našem regionu. Naziv "svadbarski" dolazi od toga što se ovo jelo tradicionalno pripremalo za svadbene proslave. Veliki lonci punjeni kupusom i mesom kuvani su na otvorenoj vatri satima, kako bi nahranili veliki broj gostiju.
2. Tajna zemljanog lonca
Najbolji ukus svadbarski kupus se dobija kada se kuva u zemljanom loncu. Zemljani sudovi ravnomerno raspoređuju toplotu, čime se sastojci sporo kuvaju sa svih strana, što doprinosi bogatom ukusu.
3. Svadbarski kupus i lokalni običaji
U mnogim krajevima Srbije, svadbarski kupus se priprema na poseban način, sa lokalnim varijacijama. Na primer, u istočnoj Srbiji dodaju se suve šljive, dok se u zapadnim krajevima koriste specifične vrste suvog mesa.
Zaključak
Svadbarski kupus nije samo tradicionalno jelo, već i prava riznica hranljivih sastojaka. Uz jednostavne prilagodbe, može da postane deo zdrave ishrane. Ova kombinacija mesa, kiselog kupusa i začina ne samo da oduševljava nepce, već i čuva zdravlje, jer smo naučili da je veliki "buster" imuniteta, koji nam je preko potreban tokom zime.
Sledeći put kada budete želeli da oduševite porodicu ili goste, isprobajte ovaj recept i uživajte u bogatom ukusu i svim njegovim prednostima!
BONUS VIDEO
Kako sniziti krvni pritisak za 5 minuta? Ovo su najbolji prirodni lekovi
Kako vi spremate svadbarski kupus? Da li vam se ova tradicionalna varijanta, ili pak izmenjene "zdrave varijante" dopadaju?
0 Коментари
Ostavi komentar: