Ticker

6/recent/ticker-posts

Šta je MARBURG VIRUS o kom svi pričaju? Simptomi su poznati, a evo da li postoji u Srbiji

Marburg virus, pitate se postoji li u Srbiji i koji su simptomi... Poznat je po svojoj sposobnosti da izazove tešku hemoragijsku groznicu, pripada porodici filovirusa, koja uključuje i ebolavirus. Postoji li rizik od mogućeg izbijanja u Srbiji? Ovaj tekst pruža sveobuhvatan pregled simptoma, načina prenosa i preventivnih mera koje su ključne za zaštitu javnog zdravlja.

virus Marburg Srbija

Prvo izbijanje Marburg virusa zabeleženo je 1967. godine u Marburgu, Nemačka, a virus se prenosi sa životinja, najčešće slepim miševima, na ljude. Sa porastom globalne zabrinutosti zbog zaraznih bolesti, važno je razmotriti simptome Marburg virusa, kao i rizik od mogućeg izbijanja u Srbiji. 

Simptomi Marburg virusa

Simptomi Marburg virusa obično se javljaju između 2 i 21 dan nakon infekcije.

  1. Febrilni simptomi: Visoka temperatura, groznica, zimogrožljivost.
  2. Gastrointestinalni simptomi: Mučnina, povraćanje, proliv (dijareja).
  3. Bolovi u stomaku: Bolovi u stomaku i grčeviti bolovi.
  4. Hemoragijski simptomi: Krvarenje iz usta, nosa ili genitalnog trakta, kao i hematomi na koži.
  5. Opšta slabost: Umor i malaksalost, što može dovesti do šoka.

U težim slučajevima, bolest može da napreduje do fatalnog ishoda zbog višestrukog zatajenja organa. Odnos smrtnosti varira, ali ranijih dana dostizao je do čak 90% u najtežoj epidemiji.

Kako se prenosi Marburg virus?

Marburg virus se prenosi putem direktnog kontakta sa telesnim tečnostima zaraženih osoba ili zaraženih životinja. Takođe, virus može da preživi na kontaminiranim površinama i predmetima, što povećava rizik od transmisije. 

Ukoliko je česta glavobolja vaša boljka, pogledajte simptome i kako je ublažiti prirodnim putem

Postoji li razlog za strah u Srbiji?

U poslednje vreme, s pojavom novih slučajeva u različitim delovima sveta, mnogi se pitaju postoji li rizik od izbijanja Marburg virusa u Srbiji. 

U poslednje vreme, panika oko Marburg virusa ponovo je oživela zbog izbijanja bolesti u nekoliko zemalja. U 2022. godini, zabeleženi su slučajevi u Gani i Ugandi, gde su se pojavili smrtonosni sojevi virusa. Ove informacije su izazvale zabrinutost među stručnjacima za javno zdravlje i širom sveta, uključujući Srbiju.

Takođe, dva slučaja u Nemačkoj trenutno su pod prismotrom, jer se sumnja na ovaj virus, ali nije još uvek ništa potvrđeno.

Zdravstvene organizacije naglašavaju važnost praćenja situacije i sprečavanja potencijalnih izbijanja. Ovo je posebno važno u kontekstu učenja iz prethodnih epidemija, kao što je COVID-19, koje su pokazale koliko brzo zarazne bolesti mogu da se šire.

Iako je važno da ostanemo informisani i oprezni, do sada nije bilo potvrđenih slučajeva u Srbiji. Stručnjaci naglašavaju da je situacija pod kontrolom i da su zdravstvene institucije spremne da reaguju u slučaju potrebe.

S toga, iako pojedini mediji kod nas bruje o ovom virusu, nikako ne treba širiti strah i paniku. 

Ukoliko osećate bolove u stomaku, pogledajte najčešće uzroke, kao i savete gastroenterologa o brzom lečenju.

Zaključak

Marburg virus je ozbiljna pretnja tamo gde je zvanično otkriven, ali je važno da ostanemo smireni i ne širimo bespotrebnu paniku. Takođe, važno je da pratimo informacije iz pouzdanih izvora.

Preventivne mere, kao što su higijena i izbegavanje kontakta s potencijalno zaraženim osobama ili životinjama, mogu značajno da smanje rizik. 

Uvek se obratite zdravstvenim institucijama za savet i pomoć, kome da se obratite u vašem mestu, kao i relevantne podatke o zarazama u Srbiji, možete videti na sajtu Batuta.

BONUS VIDEO


Osećate se umorno? Pročitajte jednostavne savete za ULTRA BRZO PODIZANJE ENERGIJE

Постави коментар

0 Коментари