Ticker

6/recent/ticker-posts

Prirodni lekovi protiv tvrde stolice i zatvora: Dugo niste išli u WC? Poslušajte savete za bolju probavu

 Zatvor i tvrda stolica su česti problemi koji mogu značajno da utiču na kvalitet života. Mnogi ljudi se suočavaju sa ovim neprijatnostima, a prirodni lekovi mogu da budu efikasna rešenja. U ovom tekstu istražujemo najbolje prirodne metode kako biste olakšali probavu i poboljšali zdravlje creva.

Žena ima zatvor i tvrdu stolicu pa stoji u wc sa jabukom

Uzimajte dovoljno vode

Jedan od najvažnijih prirodnih lekova za zatvor je dovoljan unos vode. Dehidratacija može da dovede do tvrde stolice, jer telo izvlači vodu iz fecesa. 

Preporučuje se najmanje 2l vode dnevno, a dodatno povećajte unos tokom vrućih dana ili nakon fizičke aktivnosti. Dodavanje limuna u vodu može dodatno da poboljša hidrataciju i da podstakne probavu.

Ishrana puna vlakana

Uključivanje namirnica bogatih vlaknima može značajno da poboljša probavu. Vlakna povećavaju volumen stolice i olakšavaju njen prolazak kroz creva. 

Preporučene namirnice uključuju:

  • Voće: jabuke, kruške, banane, bobičasto voće (maline, borovnice)
  • Povrće: brokoli, šargarepa, cvekla, spanać
  • Integralne žitarice: ovsene pahuljice, integralni hleb, pirinač

Za optimalne rezultate, ciljajte na unos od 25-30 grama vlakana dnevno.

Sumnjate na KANDIDU? Pogledajte simptome i kako je se rešiti na najbrži način kod kuće

Probiotici

Probiotici su korisne bakterije koje održavaju ravnotežu crevne flore. Uzimanje probiotika pomoći će vam u regulisanju probave i smanjenju zatvora. 

Evo gde ćete ih pronaći:

  • Jogurt: birajte jogurte sa živim kulturama
  • Kefir: fermentisano mleko bogato probioticima
  • Fermentisano povrće: kao što su kiseli krastavci i turšija

Čia semenke

Čia semenke nisu samo TikTok trend, ili su to ipak s razlogom! One su odličan prirodni lek za zatvor. Kada se natope u vodi, postaju gelaste i pomažu u omekšavanju stolice. 

smuti sa cia semenkama i bananom

Dodajte ih u svoj omiljeni doručak, smuti, jogurt ili salate za dodatnu vlaknastu podršku. Čak i mala količina (1-2 kašike) može da napravi značajnu razliku. Probajte i zahvalite mi kasnije!

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje može da deluje kao prirodni laksativ. Uzimanje kašike maslinovog ulja na prazan stomak podstaći će rad creva i olakšaće prolazak stolice. Osim toga, maslinovo ulje je bogato zdravim mastima koje su korisne za celo telo.

Aloe vera

Aloe vera je poznata po svojim laksativnim svojstvima. Sok od aloe vere pomaže u ublažavanju zatvora, ali treba ga koristiti s oprezom i u malim količinama, jer prekomerna konzumacija može da izazove dijareju. Aloe veru možete da pronađete u obliku soka ili kao dodatak ishrani. Ima ih u bolje snabdevenim marketima, i prodavnicama zdrave hrane. Ne brinite za ukus, dopašće vam se.

Ah, to vežbanje i ovde pomaže

Fizička aktivnost je ključna za zdravlje creva. Vežbe poput šetnji, trčanja, joge ili pilatesa stimulišu creva i smanjuju rizik od zatvora. Pokušajte da vežbate najmanje 30 minuta dnevno kako biste poboljšali probavu.

I da nemate ovaj problem, vežbanje od najmanje pola sata dobra je za celokupno zdravlje. Uvedite u svoju rutinu da prošetate naseljem ili se učlanite u najbližu teretanu - to je sada moderno :)

Ukoliko ste zaradili virus, pa imate proliv i mučninu - oporavite se uz prirodne namirnice

Izbegavajte prerađevine

Ograničavanje unosa prerađene hrane značajno poboljšava vašu probavu. Hrana bogata šećerima i nezdravim mastima negativno utiče na creva i često izaziva zatvor. Umesto toga, fokusirajte se na sveže, neprerađene namirnice.

Zatvor i tvrda stolica su neugodni problemi, ali prirodni lekovi mogu veoma da pomognu u njihovom ublažavanju. Uzimanje dovoljno tečnosti, konzumiranje vlaknaste hrane, probiotika i uključivanje određenih namirnica u vašu ishranu može značajno da poboljša probavu. 

Uvek se konsultujte sa stručnjakom pre nego što započnete bilo kakvu novu terapiju. Takođe, postoje i određeni preparati za regulisanje probave, posavetujte se u apoteci.

Ovi saveti odlični su za celokupno zdravlje, svakako ih uvedite u rutinu. Ukoliko imate dodatnih pitanja, ili želite da svoje iskustvo podelite sa drugima, ostavite komentar.

BONUS VIDEO 


Постави коментар

0 Коментари