Ticker

6/recent/ticker-posts

Obilna menstruacija i odliv: Da li je ovo normalna pojava, zbog čega se javlja i kada treba preduzeti mere

Menstruacija je prirodan proces koji se odvija kod žena u reproduktivnom dobu, ali neki simptomi mogu da izazovu zabrinutost. Obilna menstruacija, poznata i kao menoragija, je jedan od takvih simptoma koji često postavlja pitanje – da li je to normalno, zdravo i šta treba učiniti kada se javi?


Menstrualni kalendar i obilna menstruacija, ulosci

Šta je obilna menstruacija?

Obilna menstruacija se definiše kao menstrualni ciklus u kojem žena gubi više krvi nego što je uobičajeno. Prema opisu stručnjaka, obilna menstruacija može da se prepozna ako žena koristi više od 7-10 tampona ili uložaka tokom jednog menstrualnog ciklusa, ili ako menstrualni tok traje više od sedam dana. Krv može biti tamna i zgrušana, a menstrualni bol može biti intenzivniji nego obično.

Da li je obilna menstruacija normalna?

Obilna menstruacija nije neuobičajena, tako da povremeno može da se javi kod svake žene, usled različitih faktora. Takođe, nije uvek normalna - postoje mnogi uzroci koji mogu da doprinesu obilnom krvarenju, uključujući:

1. Hormonske promene: Nepravilnosti u hormonima, kao što su estrogen i progesteron, mogu dovesti do povećanog menstrualnog krvarenja. Proverite svoje horone.

2. Fibroidi i polipi: Ove benigne tvorbe u materici mogu da uzrokuju obilno krvarenje. Važno je da se u ovom slučaju, obratite lekaru.

3. Endometrioza: Ovo stanje se dešava kada tkivo koje normalno oblaže unutrašnjost materice raste izvan nje, uzrokujući bolne i obilne menstruacije.

4. Problemi sa krvotokom: Zdravstveni problemi poput poremećaja koagulacije mogu povećati gubitak krvi tokom menstruacije.

5. Korišćenje kontraceptivnih sredstava: Neki oblici kontraceptivnih sredstava mogu da izazovu promene u menstrualnom ciklusu.

Zašto menstruacija kasni, a nije trudnoća? Sve o ciklusu i mogućim nepravilnostima

Kada je obilna menstruacija zabrinjavajuća?

Dok je ponekad teško razlikovati normalne varijacije u menstruaciji od patoloških stanja, postoje određeni znakovi koji ukazuju da bi trebalo potražiti medicinsku pomoć:

- Dugotrajno krvarenje: Ako menstruacija traje duže od sedam dana i ne pokazuje znakove prestanka.

- Intenzivna krvarenja: Ako je potrebno menjati uloške ili tampone na češće od sat vremena.

- Pražnjenje krvavih ugruška: Ako imate velike krvne ugruške tokom menstruacije.

- Povećani simptomi: Ako doživljavate intenzivan bol, umor ili anemiju.

Gaćice za menstruaciju

Da li bi trebalo, i kako zaustaviti obilnu menstruaciju?

Nekoliko stvari bi trebalo da uradite ako imate obilnu menstruaciju:

1. Medicinski pristupi: Lekar može da preporuči hormonske terapije, kao što su pilule za kontracepciju, kako bi regulisao menstrualni tok.

2. Hirurški zahvati: U retkim slučajevima, može biti potrebna procedura kao što je histeroskopska resekcija fibroida ili polipa.

3. Promene u ishrani: Zdravija ishrana i dodaci poput vitamina B i C mogu pomoći u regulaciji menstruacije.

4. Upravljanje stresom: Često dolazimo do ovog pitanja, ali zaista stres može da utiče na mnoge fizičke tegobe, pa tako često i na menstrualni ciklus.

Šta znači BOJA KRVI tokom menstruacije? Svi razlozi za promenu - od roze do najtamnije braon

Kada potražiti stručnu pomoć?

Ako imate bilo kakve sumnje u vezi sa svojim menstrualnim ciklusom, najbolje je da se konsultujete sa ginekologom. Stručnjaci će da sprovedu potrebne preglede, kao što su ultrazvuk ili laboratorijske testove, kako bi utvrdili uzrok obilnog krvarenja i preporučili odgovarajuće lečenje.

Obilna menstruacija može da bude izazovna i da uzrokuje zabrinutost, ali razumevanje njenog uzroka i simptoma može da vam pomogne u daljim koracima. Ako primetite bilo kakve neuobičajene simptome, nemojte da oklevate da potražite profesionalnu medicinsku pomoć. 

Pratite naš blog za više informacija i saveta o reproduktivnom zdravlju i menstruaciji. Ukoliko imate dodatnih pitanja, ne ustručavajte se da potražite pomoć.

Pogledajte razloge zbog kojih se javlja vrtoglavica i "magla u glavi" u PMS-u i tokom menstruacije 

BONUS VIDEO:


Постави коментар

0 Коментари