Ticker

6/recent/ticker-posts

PERUTANJE KOŽE POSLE SUNČANJA - Nema ništa ružnije, ali ovo možeš da SPREČIŠ ukoliko pratiš 4 jednostavna KORAKA

Kako da sprečimo perutanje kože posle sunčanja? Često krene perutanje na licu (nos i suvi delovi), potom na nogama, telu... Ukoliko voliš preplanuli ten, da se sunčaš i pocrniš, bilo bi dobro da poslušaš savete za održavanje kože hidriranom.

Žena u belom kupaćem kostimu i naočarama za sunce na moru

Sunčanje može da pruži lepu, preplanulu boju i da podigne raspoloženje, ali može i da izazove suvoću i perutanje kože, ako se za nju ne brinemo pravilno. Perutanje kože nakon sunčanja često je rezultat oštećenja kože uzrokovanog UV zračenjem, što može da dovede do dehidracije i iritacije. 

Da biste očuvali zdravu i hidriranu kožu, važno je da primenite pravilnu negu pre, tokom i nakon izlaganja suncu. Evo detaljnih saveta kako da sprečite perutanje kože i očuvate njenu vitalnost.

Priprema kože pre sunčanja

1. Hidratacija je ključna

Prvi korak u sprečavanju perutanja kože je da osigurate da je vaša koža dobro hidrirana pre izlaganja suncu. Koristite bogate hidratantne kreme ili losione koji sadrže sastojke poput hijaluronske kiseline, glicerin ili ceramide. Ove supstance pomažu u očuvanju vlažnosti kože i stvaranju zaštitne barijere.

Pogledajte i NAJBOLJIH 10 SPF krema za sunčanje - za lice i telo.

2. Eksfolijacija

Redovno eksfoliranje kože može da pomogne u uklanjanju mrtvih ćelija i poboljšanju cirkulacije. Koristite blage eksfolijante poput pilinga sa kiselinama (AHA, BHA) ili prirodnih sastojaka poput zrna od koštica voća. Međutim, nemojte da preterujete – previše agresivno eksfoliranje može dodatno da iritira kožu.

3. Primena zaštite od sunca

Korišćenje kreme za sunčanje sa širokim spektrom zaštite (SPF 30 ili više) je od suštinskog značaja. Nanestite kremu 30 minuta pre izlaska na sunce i ponavljajte svaka 2 sata, ili nakon plivanja ili znojenja. 

Izbegavajte sunce u najjačim satima između 11 i 16 sati.

Devojka leži na plaži u belom kupaćem kostimu

Nega kože tokom sunčanja

1. Održavajte hidrataciju

Pijte puno vode kako biste nadoknadili tečnost izgubljenu znojenjem i sunčanjem. Hidratacija iznutra je jednako važna kao i hidratacija spolja.

2. Koliko ste na suncu?

Izbegavajte predugo izlaganje suncu. Postepeno povećavajte vreme provedeno na suncu kako biste omogućili koži da se prilagodi i smanjili rizik od oštećenja. Na primer, prvog dana na moru provedite u kontinuitetu ne više od sat - dva na suncu, dok nakon nedelju dana (kada već dobijete boju), na suncu možete biti i znatno duže.

3. Suncobrani i odeća

Kada je moguće, koristite suncobran ili nosite zaštitnu odeću, šešir i naočare za sunce kako biste smanjili direktnu izloženost UV zracima.

Zaboravite na FLEKE OD SUNCA! Ovo su 5 najboljih seruma za lice koji brišu tamne mrlje

Nega kože nakon sunčanja

1. Hladni tuševi

Nakon sunčanja, idite pod hladan tuš ili kupku kako biste umirili kožu i smanjili osećaj pečenja. Izbegavajte vruće kupke, jer mogu dodatno da isuše kožu.

2. Hidratacija

Odmah nakon tuširanja, nanesite bogati hidratantni losion ili kremu. Tražite proizvode sa aloe verom, vitaminom E i/ili pantenolom, koji imaju umirujuća i obnavljajuća svojstva. 

Žena izgorela na suncu, ima razliku od kupaćeg kostima

3. Piling

Ukoliko niste izgoreli (ili je boja davno sunčana), a već se pojavila suva i perutava koža, koristite blagi piling ili exfolijant koji će ukloniti mrtve ćelije. Međutim, budite nežni i izbegavajte previše agresivno trljanje kako biste izbegli dodatnu iritaciju.

4. Izbegavajte dodatne iritanse

Nakon sunčanja, izbegavajte korišćenje proizvoda sa teškim mirisima ili alkoholom, jer oni mogu dodatno da isuše i iritiraju kožu.

Dugoročna Nega Kože

  • Održavanje redovnog režima hidratacije: Stalna hidratacija je ključ za zdravu kožu. Nastavite da koristite hidratantne kreme i losione tokom cele godine kako biste očuvali optimalnu vlažnost kože.
  • Koristite proizvode sa antioksidantima: Antioksidanti poput vitamina C i E mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i smanjiti oštećenja uzrokovana UV zračenjem.
  • Redovni pregledi kože: Ako primetite dugotrajne probleme sa kožom ili ako se perutanje ne smanjuje, obratite se dermatologu za savete i tretmane koji mogu pomoći u obnavljanju kože.

Perutanje kože posle sunčanja može da bude neugodno, ali uz pravilnu pripremu i negu, možete značajno da smanjite ili potpuno sprečite ovaj problem

Hidratacija, zaštita od sunca i pažnja prema stanju kože ključni su za očuvanje njenog zdravlja i vitalnosti. Pratite ove savete kako biste uživali u suncu bez brige o negativnim posledicama. Uživajte u zdravoj i blistavoj koži tokom cele godine!

Pogledajte SPISAK LEKOVA koje obavezno treba poneti na more! Lekari savetuju - bez ovog nesesera ne krećite na put

BONUS VIDEO


Постави коментар

0 Коментари