Ticker

6/recent/ticker-posts

FIZIČKI SIMPTOMI DEPRESIJE I ANKSIOZNOSTI: Koja je RAZLIKA i kako da ih prepoznaš? Pronađi među savetima svoj put do oporavka

Fizički simptomi depresije i anksioznosti često mogu biti zbunjujući, jer se manifestuju kroz različite senzacije koje mogu da deluju kao da su povezane sa drugim zdravstvenim problemima, a to često nije slučaj. Važno je da ih prepoznaš, a potom i porazgovaraš sa stručnjakom koji će ti pomoći da ih razumeš, saznaš zbog čega su tu, i kako da se najbolje i najzdravije "izbaviš" iz ovog vrtloga.

Depresivna i anksiozna devojka sa rukom preko usta pokusava da se smeje a tuzna je

Često ume da bude naporno i psihički i fizički, ali kada shvatiš da tvoje telo počinje drugačije da reaguje, najbolje je da pročitaš savete ispod i tim pravcem kreneš ka potpunom izlečenju i povratku u prethodno "kada ste se osećali normalno".

Oba ova mentalna stanja mogu da izazovu sledeće fizičke simptome:

Fizički simptomi depresije i anksioznosti - SLIČNOSTI:

1. Umor: Osećaj stalnog ili čestog umora i nedostatka energije može biti prisutan kod oba poremećaja. Ukoliko se osećaš umorno previše često, a to nije posledica prekomernog fizičkog napora, može biti jedan od simptoma i anksioznosti i depresije.

Ukoliko smatrate da imate nelagodu i u polju ljubavnih odnosa - pročitajte kako anksioznost utiče na seksualni život.

2. Problemi sa spavanjem: Osobe sa depresijom ili anksioznošću mogu da imaju poteškoće da zaspe, da se često bude tokom noći ili da nedovoljno spavaju. Ukoliko se osećaš umorno, ali ti san nije čvrst ili imaš problema čak i da zaspiš (previše razmišljaš, ili jednostavno san ne dolazi na oči), možda imaš jedan od simptoma depresije ili anksioznosti.

3. Glavobolje i bolovi u telu: Česte glavobolje, bolovi u mišićima, stomaku u leđima mogu da budu posledica napetosti i stresa koji prate ove poremećaje.

4. Problemi sa varenjem: Anksioznost može da izazove probleme sa varenjem kao što su nadutost, mučnina ili čak sindrom iritabilnog creva (IBS). Tokom depresije, naše telo se ponekad oseća kao da je "zaspalo" i samim tim, mogu se javiti problemi u stomaku.

Zena u crvenom kaputu sreca i tuga zbog depresije i anksioznosti

Fizički simptomi depresije i anksioznosti - RAZLIKE:

1. Intenzitet i trajanje: Simptomi depresije mogu biti češće prisutni i intenzivniji, dok se simptomi anksioznosti često manifestuju kao kratkotrajni napadi intenzivne nelagode. Ukoliko, na primer, povremeno imaš problema sa snom, i to se često dešava, ali nije konstantno i nema druge simptome depresije, može biti u pitanju anksioznost.

2. Specifični simptomi: Anksioznost može biti praćena simptomima kao što su drhtanje, ubrzan srčani ritam ili osećaj gušenja, dok depresija može da izazove osećaj praznine, gubitka interesovanja i emotivne otupelosti! Ovu rečenicu pročitaj još jednom, i trebalo bi odmah da uvidiš razliku. 

Na primer, ukoliko ste apsolutno bez volje i za druženjem, odlaskom na posao... bez volje za nekakvim dnevnim aktivnostima, pa čak i onima u kojima ste nekada uživali, to može manifestovati depresija. Anksioznost je ta koja vam neko vreme čini nelagodu (previše razmišljanja, stres, problemi sa samim sobom ili drugima...).

Zbunjenost zbog anksioznosti i depresije zena sa slikom

Kako izlečiti depresiju i anksioznost?

Osnovne stvari na putu ka izlečenju jesu volja i strpljenje. Ukoliko ste se time naoružali, sledeća stepenica je razgovor. Ukoliko vam prija razgovor sa bliskom osobom kojoj baš sve možete da kažete, to je veliki plus, ali i van i pored toga, važno je da izađete iz zone komfora i potražite psihologa sa kojim biste porazgovarali.

Ukoliko živite u okolini koja možda ne bi razumela razloge za odlasku psihologu - vrlo je jednostavno: Objasnite im da je to vaš stav i odluka (i to je, takođe, korak ka izlečenju - da kažete šta mislite), ili otiđite prvi put da niko ne zna, pa ćete sami uvideti koliko vam razgovor sa stručnjakom znači i pomaže.

Možete otići kod privatnog ili državnog psihologa. Većina Domova zdravlja i kliničko-bolnički centri u Srbiji imaju državnog psihologa. 

Brojeve telefona za besplatnu psihološku pomoć u Srbiji i regionu, možete pogledati na linku u okviru rečenice.

Dodatna samopomoć kod anksioznosti i depresije:

1. Potražiti podršku: Razgovor sa bliskim osobama ili stručnjacima može pomoći u oslobađanju emocionalnog tereta i pronalaženju strategija za prevazilaženje simptoma.

2. Fizička aktivnost: Redovna fizička aktivnost može znatno da poboljša raspoloženje i da smanji napetost u telu. Trčite, brzo hodajte, posetite teretanu ili obližnji park... izbor je na vama.

3. Zdrava ishrana: Ishrana bogata voćem, povrćem i omega-3 masnim kiselinama može da ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje.

Izlečenje depresije i anksioznosti je po dužini ali i načinu individualan proces. Važno je da znate da je moguće postići značajan napredak uz adekvatnu podršku i angažovanje. Svaka osoba ima svoj jedinstveni put do oporavka, koji može da uključuje promenu navika, razgovore sa psihologom i/ili kombinaciju terapije. Kako će put teći posavetujte se sa psihologom i/ili psihijatrom koji će otkriti koji je vaš najbrži put ka izlečenju.

BONUS VIDEO:


Постави коментар

0 Коментари