Šta spremati danas za večeru? Koliko puta vam je ovo dosadno pitanje prošlo kroz glavu - a ako još na to dodate i: da je zdravo, dijetalno, da se što brže sprema, i da namirnice već imate u frižideru...
Mi ćemo da vam pomognemo! Nastavite da skrolujete sa uživanjem - sigurni smo da će biti težak izbor, jer će se svašta odavde uklapati u vašu idealnu večeru.
Upozorenje: Ovo su recepti koji čine da spremanje zdravih obroka izgleda lakše od običnog sendviča, a ukusnije i od remek dela Džejmija Olivera... dobro, ne znamo kakva je njegova klopa, ali verujemo da su ova jela u rangu!
Zapamtite – zdravo kuvanje ne mora da bude naporan rad.
Ukoliko ste na dijeti, pogledajte naš plan ishrane za 7 dana.
Jaja na zelenom povrću
Kakvo sad pa zeleno povrće? Pa ono koje imate u frižideru :) pogledajte detalje...
Za 2 osobe vam je potrebno:
Po želji zelenog povrća: najlepše se uklapa blitva, ali u obzir dolaze i spanać, zelje, kupus...
- 1 kašika maslinovog ulja
- 4 sardine oceđene iz konzerve
- 2 čena belog luka
- Biber, so
- 2 kašike krem sira
- 4 jaja
Priprema:
Odvojite listove i stabljike od blitve ili već zelenog povrća koje ste izabrali. Sitno iseckajte stabljike i dinstajte u velikom tiganju sa uljem i lukom 5 minuta. Sardine iseckajte i dodajte u tiganj sa belim lukom i mešajte još 2 minuta. Ubacite grubo iseckane listove blitve (zelenog povrća), kuvajte još par minuta dok ne uvene, pa umešajte sa krem sirom i začinite biberom i solju.
Smanjite toplotu. Kašikom napravite 4 rupe na blitvi i razbijte jaja. Ispržite jaja.
Ova večera je preukusna. Prijatno!
A šta spremati za ručak? Evo 5 ideja za obrok koji jača imunitet - a preukusno je.
Pljeskavice od karfiola
Taman kada ste pomislili da ste probali karfiol na sve načine - stiže još jedan preukusan recept.
Za 4 osobe vam je potrebno:
- 1 glavica karfiola, isečena na male cvetove
- 1 kašičica mlevene slatke paprike
- 1 kašika maslinovog ulja
- 100g prosa, kuvanog (ako nemate, možete zameniti sa pirinčem, kinoom, čia semenkama)
- 60g sira u stilu parmezana
- 3 mlada luka, seckana
- 2 kašičice kari paste ili senfa
- So, biber
Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C. Pleh obložite papirom za pečenje. Poređajte karfiol u pleh, začinite mlevenom paprikom i maslinovim uljem, i pecite u rerni 10 minuta. Ostavite rernu uključenu.
Stavite kuvani proso u blender i blendajte dok proso ne postane malo lepljiv. Dodajte sve preostale sastojke u blender uključujući karfiol, i sve zajedno izblendajte. Ne preterujte - tekstura treba da bude lepljiva, ali ne previše kašasta.
Podelite smesu na oko 8 srednjih loptica, pa ih dlanovima spljoštite u pljeskavice. Stavite pljeskavice na pleh i pecite u rerni 8 minuta. Okrenite ih i pecite još 5 minuta. Trebalo bi da budu zlatne sa obe strane, pa vreme pečenja prilagodite vašoj rerni.
Ovo sigurno niste jeli do sada, a kada probate - sigurni smo da ćete ih praviti ponovo. Prijatno!
Imate smrznuto povrće u zamrzivaču? Evo odličnih brzih recepata
Korejska piletina sa nudlama
Ne preskačite!!! Jer nije tako komplikovano i zahtevno kao što zvuči :)
Za 4 osobe vam je potrebno:
- 400 grama belog mesa - isecite na trake od 1 cm (još je ukusnije sa batkom, ali skinite kožuru)
- 2 kašike soja sosa
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 2 čena belog luka, biber
- 2 kašike meda
- 1 kašika ulja
- 2 šargarepe, isečene na tračice (rendajte, brže je)
- 1 crvena paprika, isečena na trake
- Mladi luk po želji, isečen po dijagonali
- 300 g kuvanih nudli
- Šaka kikirikija, tostirana i grubo iseckana (po želji)
Priprema:
Stavite piletinu u činiju sa soja sosom, dodajte sirće, beli luk i med. Ostavite da se marinira dok pripremate ostale sastojke.
Zagrejte ulje u voku (ili dubljem tiganju) dok ne postane vruće. Piletinu iz marinade pržite 4-5 minuta dok ne porumeni i postane zlatna, zatim prebacite u tanjir i ostavite sa strane. Dodajte još malo ulja u tiganj (ako je potrebno) pa zajedno sa šargarepom, biberom i mladim lukom, pržite 2 minuta, a onda dodajte ostatke marinade i pecite uz mešanje - biće tečno.
Piletinu stavite na prethodno skuvane nudle (ili rezance kakve volite), pa prelijte sve povrćem iz tiganja. Po ukusu pospite kikirikijem.
Može li ukusnije a brže? Uživajte i prijatno!
KAKO SKINUTI DONJI STOMAK? Ovaj voćni doručak zamenjuje 50 trbušnjaka dnevno!
Patlidžan sa pirinčem i grčkim jogurtom
Kako vam zvuči pečeni patlidžan serviran sa začinjenim pirinčem i prelivom od grčkog jogurta? Lagano, brzo i zdravo.
Za 2 osobe vam je potrebno:
- 2 patlidžana
- 1 kašičica ulja repice
- Uhvatite so i biber
- Za pirinač:
- 200g pirinča
- 2 mlada luka, sitno iseckana
- 1 šaka suvog grožđa
- 1 šaka nane sitno iseckana
- So i biber
- Čeri paradajz
- Po želji možete dodati i malo susama i/ili ½ kašičice mlevenog kima
Za preliv od jogurta:
- 3 kašike grčkog jogurta
- Korica i sok od ½ limuna
- So i biber
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Patlidžan isecite na pola po dužini i stavite u pleh, unutrašnjom stranom okrenutom nagore. Prelijte sa malo ulja, posolite i pobiberite i pecite u rerni 35-45 minuta dok meso ne omekša.
Dok se patlidžan peče, skuvajte pirinač, pa ga pomešajte sa mladim lukom, celerom, suvim grožđem, kimom, nanom, solju i biberom.
Kada je patlidžan pečen, izvadite ga iz rerne i izdubite ga, pazeći da ne probušite kožu. Ništa se ne baca! Stavite unutrašnjost patlidžana u posudu i pomešajte sa pirinčem. Vratite ovu mešavinu u patlidžan i na vrh stavite čeri paradajz i semenke susama. Ako niste na dijeti - opustite se i dodajte malo kačkavalja od gore. Pecite u rerni još 15 minuta.
Da napravite preliv, pomešajte grčki jogurt sa izrendanom limunovom koricom, sokom, solju i biberom. Prelijte preko patlidžana i poslužite.
Vau, zar ne? Odličan recept i ukoliko vam u goste dolaze vegetarijanci! Prijatno!
Želite PROTEINSKI DORUČAK? Evo 5 ideja za jela koja će vas dugo držati sitim
Punjeni (slatki) krompir
Prosto i jednostavno - ovo je recept sa slatkim krompirom, ali pošto smo vam obećali da su namirnice one koje verovatno imate u kući - može da posluži i običan krompir.
Za 3 osobe potrebno vam je:
- 1 šolja oljuštenih oraha
- 4 čena belog luka
- 3 šolje listova svežeg bosiljka
- Maslinovo ulje
- 1 1/2-2 kašike svežeg limunovog soka
- So, biber
- 150g iseckane slanine
- 6 srednjih slatkih krompira
Priprema:
Zagrejte rernu na 250 stepeni. Premažite slatki krompir sa malo ulja i pospite solju. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite dok ne omekša (oko 45-60 minuta za slatki krompir).
U međuvremenu, napravite sos. Kombinujte orahe, beli luk, listove bosiljka, maslinovo ulje, limunov sok, i so u blenderu. Blendajte na velikoj brzini dok se ne formira pasta, stružući strane po potrebi.
Spojite sitno iseckanu slaninu i sav sos u velikoj posudi. Kada je krompir gotov, isecite svaki po dužini i obilno prelijte mešavinom sosa i slanine, tako da smesa uđe i u deo koji ste prethodno malo izdubili.
To je sve! Uživaće cela porodica. Prijatno!
0 Коментари
Ostavi komentar: