Doručak je najvažniji obrok u danu, zbog toga je važno da vas dugo drži sitim, ali i da vam ne padne "teško" na želudac. Birajte proteinski obrok koji se lako sprema.
Ukoliko uz doručak na bazi povrća brzo ogladnite, možda je bolje da razmislite o dodavanju namirnica bogatih proteinima. Proteini su ključni za održavanje sitosti, jer se duže vare - od na primer, ugljenih hidrata. Cilj neka vam bude između 20 i 30 grama proteina tokom doručka. Tako ćete se osećati sito, a i dalje ćete uživati u zdravom obroku.
Zapamtite, nije sve ni u proteinima - najvažniji i najzdraviji je balans u ishrani.
1. Sendvič sa slaninom
Sastojci:
- 2 zemičke od celog zrna
- Malo maslinovog ulja
- Puter
- Avokado
- Sok od limuna
- Dimljena slanina
- So, biber
Priprema:
Prepolovite zemičke. Na donju polovinu namažite (prethodno otopljen na sobnoj temperaturi) puter. U činiju izgnječite avokado, dodajte so, biber i sok od limuna. Premažite avokado preko putera. Na namaz od avokada poređajte po nekoliko listića dimljene slanine. Uživajte u predivnom ukusu koji će vas držati sitim.
2. Bogati omlet
Sastojci:
- 2 jaja
- 200g belog sira po izboru
- Pola sveže slatke paprike
- Pršuta
- So, biber, malo ulja
Priprema:
Izlupajte jaja viljuškom. Na zagrejan tiganj sa malo ulja, prepržite seckanu papriku. Paprici dodajte jaja. Omlet će sada izgledati kao palačinka, pa odgore dodajte seckanu pršutu i izdrobljeni sir. Začinite. Uživajte u zdravom proteinskom doručku.
Pročitajte i DIJETALNI DORUČAK ZA 3 MINUTA! 5 ideja za zdrav obrok koji možete poneti i na posao
3. Engleski doručak
Sastojci:
- Kobasica
- 2 jaja
- Svež paradajz
- 4-5 pečuraka
- Pasulj iz konzerve
Priprema:
Ovi sastojci su za jedan tanjir. U pleh stavite pasulj i kobasice, pa pecite na zagrejanoj rerni (200 stepeni) 15 minuta. Za to vreme u tiganju propržite pečurke i začinite ih solju i biberom. Ispecite jaja na oko. Na tanjir servirajte pasulj, kobasicu, jaja i narežite paradajz na kriške. Uživajte u obilnom i ukusnom doručku.
4. Sendvič sa dimljenim lososom
Sastojci:
- 50g krem sira
- 8 kriški hleba sa celim zrnom
- Pola crvenog luka
- 200g dimljenog lososa
- Dva manja paradajza
- Zelena salata po ukusu
Priprema:
Na svaku od četiri kriške hleba namažite po kašiku krem sira. Na svaku stavite sečen paradajz na kriške, luk i zelenu salatu. Začinite solju. Preko salate stavite dimljeni losos, pa preklopite ostalom kriškom hleba. Uživajte u preukusnim sendvičima.
Ukoliko ste na dijeti, a želite dobar doručak - pogledajte dijetalni plan ishrane za 7 dana!
5. Pita od spanaća i šunke
Sastojci:
- 500g kora za pitu
- Kašika maslinovog ulja
- Čen belog luka
- Veza spanaća
- 150g dimljene šunke
- 2 jaja
- 200ml mleka
- So, biber
Priprema:
U većoj činiji izlupajte dva cela jaja. Spanać dobro operite i odvojite od stabljika. Nasecite na krupno i stavite u činiju. Izrendajte beli luk. Sitno isecite šunku, pa dodajte u mešavinu. Sve to prelijte mlekom i ručno promešajte.
Poređajte 3 kore i preko pospite mešavinu ulja i vode. Kašikom prekrijte koru smesom. Preklopite sa dve kore, pa ponavljate postupak dok imate kora i smese. Završite pitu sa korom odgore. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni između 30 i 45 minuta. Uživajte u toplom doručku koji možete nositi i na posao.
Svaki od ovih recepata možete korigovati po želji i ukusima porodice. Izdašni su i držaće vas sitim do ručka. Bilo da ste na dijeti, ili su samo vaš stil života zdrave navike, doručak je najvažniji obrok i treba vas držati sitim dok obavljate svakodnevne obaveze.
0 Коментари
Ostavi komentar: