Ticker

6/recent/ticker-posts

DA LI SU KOKICE ZDRAVE? Pune vlakana i idealne za mršavljenje, ali samo ako ih OVAKO pripremite

 Omiljena grickalica uz film definitivno su kokice. Koliko su one zdrave, da li goje i mogu li da budu dijetalne, pogledajte u nastavku teksta.

devojka sa psom gleda film i jede kokice


Kukuruz (čak i kao kokica) je celo zrno. Cela zrna su važan izvor ključnih vitamina, minerala i vlakana. Kukuruz posebno sadrži hranljive materije kao što su magnezijum, kalijum i vitamine A, B i E.

Postoji nekoliko zdravstvenih prednosti kokica. Osim što su bogate vlaknima, kokice sadrže i fenolne kiseline, vrstu antioksidansa. Pored toga, kokice su integralno zrno, važna grupa namirnica koja može smanjiti rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i hipertenzije.

Manji rizik od dijabetesa

Poznato je da integralne žitarice nude mnoge zdravstvene prednosti. Jedna važna prednost konzumiranja celih žitarica (kao što su kokice) je smanjen rizik od dijabetesa tipa 2, što se pokazalo kao tačnim za muškarce i žene srednjih godina.

Pored toga, kokice imaju nizak glikemijski indeks (GI), što znači da vam mogu pomoći da lakše održite nivo šećera u krvi i izbegnete fluktuacije povezane sa hranom sa visokim GI. Dijeta sa puno namirnica sa niskim GI može pomoći ljudima sa dijabetesom tipa 1 ili tipa 2 da poboljšaju nivo glukoze i lipida.

Manji rizik od srčanih bolesti

Utvrđeno je da visok unos vlakana, koja preovlađuje u kokicama, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao i koronarne bolesti srca. Vlakna su važan deo uravnotežene ishrane, a kokice su idealne ako vam je potrebna užina koja doprinosi vašem dnevnom unosu vlakana.

Manji rizik od hipertenzije

Pored smanjenja rizika od dijabetesa i srčanih bolesti, konzumiranje kokica bez dodane soli ili putera može vam pomoći da snizite krvni pritisak ili rizik od razvoja visokog krvnog pritiska.

Dijete

Gubitak težine može biti izazov za mnoge. Kokice nude rešenje za užinu koje vam može pomoći da izbegnete gojaznost. Njegov visok sadržaj vlakana, pored malog broja kalorija, doprinosi ovoj važnoj zdravstvenoj dobrobiti. Ove osobine grickalice mogu učiniti da se ljudi osećaju sitim.

kokice u kesi


Kokice sadrže puno vlakana i antioksidanata, koji mogu pomoći u prevenciji nekih ozbiljnih zdravstvenih stanja. 

Pored ovih ključnih sastojaka, hranljive materije za kokice uključuju:

  • Folate
  • Niacin
  • Riboflavin
  • tiamin
  • Pantotenske kiseline
  • Vitamin B6
  • Vitamin A
  • Vitamin E
  • Vitamin K

U porciji od 3 šoljice kokica, dobićete:

  • Kalorije: 93
  • Proteini: 3 grama
  • Ugljeni hidrati: 18,6 grama
  • Vlakna: 3,6 grama
  • Šećer: 0,2 grama
  • Masti: 1,1 grama

Stvari na koje treba da pazite:

Imajte na umu da se zdravstvene prednosti kokica mogu umanjiti ili poništiti ako u užinu dodate puno putera i soli. Oba ova dodata sastojka mogu izazvati porast zasićene masti u kokicama, ponekad između 20 i 57 grama.

Kako da pripremite zdrave kokice

Počnite sa oko pola šolje zrna kokica. Uverite se da imate prilično veliki lonac sa poklopcem, tako da zrna imaju prostora za pucketanje.

Zagrejte posudu na srednjoj vatri i sipajte kukuruz. Dodajte 1 do 3 kašike maslinovog ulja. Stavite poklopac na lonac. Uskoro ćete početi da čujete kako zrna pucketaju.

Kada čujete pucketanje samo na nekoliko sekundi umesto neprekidno, isključite ringlu i pustite da para izađe iz poklopca. Zatim izvadite kokice u činiju. 

Po želji možete dodati neke od sastojaka:

  • Lagani puter 
  • Himalajsku so
  • Rendani sir

Nemojte preterivati sa solju ili puterom. Uživajte u zdravijoj grickalici!

Постави коментар

0 Коментари