Znate onaj užasan osećaj kada se probudite i grlo vam je očajnički suvo? Gutanje je bolno, vrat vam je osetljiv, a pričanje otežano. Iako gutanje bilo bilo kakvih namirnica, ili lekova, zvuči manje nego idealno u ovakvim trenucima, zaista je važno da koristite pljuvačku i gutate kada ste bolesni. Ovo je mnogo lakše ako odaberete pravu hranu protiv upale grla. Da, postoji hrana koja će ublažiti upalu grla, i vrlo je ukusna!
Kako doktori savetuju, hrana bogata hranljivim materijama je recept bez kontraefekta, a sa visokim potencijalom za izlečenje. Vitamini koje ćete uneti, pomoći će vam da se brzo oporavite. Kod namirnica je važno da ublažavaju upalu, a ne iritiraju samo grlo.
Pre liste namirnica, važno je da kažemo da voda razblažuje bilo koju vrstu sluzi koja se može pojaviti u grlu, takođe pomaže u hidrataciji grla i tela.
Takođe, lekar preporučuje da jedete i pijete tople tečnosti kao što su čorbe i čajevi. lako ih je gutati, a umiriće grlo. Odlučite se za meku hranu kada imate upalu grla, kako ne biste pogoršali delikatnu sluznicu grla, pa razmislite o blažim opcijama kao što su jogurt, kaše ili žele.
Sledeći put kada budete ležali u krevetu sa nelagodnošću u grlu, probajte jednu od ovih namirnica da biste se osećali bolje i ojačali svoj imuni sistem. I da, sladoled je na listi!
foto: pixabay.com
Pileća supa
Prijaće vam i ona iz kesice, kao i domaća. Naravno da se domaća više preporučuje zbog raznovrsnog povrća i mnogobrojnih vitamina. Međutim, ukoliko niste u prilici, supa iz kesice će, takođe, dobro doći. Bol u grlu je posledica upale i dehidracije, objašnjava doktor. Tečnosti poput toplih supica, ne samo da nadoknađuju izgubljenu vodu, već i so pomaže vašem telu da zadrži tečnost. Isto važi i za svaku čorbu - povrće može da učini samo ono što je dobro za vas.
Med
Njegovo veličanstvo - med, lek koji se sa razlogom koristi od davnina i omiljen je među onima koji se osvrću na prirodnu medicinu. Gledajte da med koristite više puta nedeljno, čak i kada niste bolesni, jer je on najbolji saveznik za jak imunitet. Pored toga, kod grlobolje med pomaže momentalno, dok ga gutate. Ukoliko vas grlo boli usled bakterijskih infekcija, med je odličan u borbi čak i dok klizi niz grlo. Kod ovakvih bolesti, najvažnije je podići imunitet i unositi dovoljno tečnosti u organizam.
Pihtije
Da, dobro ste pročitali! Ukoliko ste ljubitelji pihtija, i zimsko je vreme - na najbolji način ćete se otarasiti grobolje. Pihtije su izuzetno zdrave. Beli luk u pihtijama najbolji je prirodni antibiotik koji će i virus i bakterije uništiti. Pored toga, pihtije su lagane za gutanje i neće nadražiti grlo. Naravno, meso u pihtijama je dobro, ali je moguće da vam neće prijati zbog bola i težeg gutanja, zato se osvrnite na "žele" deo.
Jogurt
Jogurt je dobar izvor proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti, kao i probiotičkih bakterija, korisnih klica koje podržavaju imunološku funkciju. Neće vam smetati pri gutanju, a prijaće vam što je hladniji. Naravno, pokušajte da ne bude previše hladan iz frišidera.
Pire krompir
Krompir ima bogat izvor magnezijuma, vitamina C i antioksidanata, koji podržavaju snažan imuni sistem. Uverite se da vam pire krompir nije previše vruć, jer bi to moglo još više da iritira grlo. Obarite krompir zajedno sa ljuskom (kako bi povukao više vitamina), zatim ga oljuštite i izgnječite sa malo putera i mleka. Pire krompir će vam prijati, ali ne zaboravite da pojedete još nešto uz to, jer je važno da jedete dobro kako vam imunitet ne bi još više pao.
Omlet ili kajgana
Jaja su bogata mineralima poput cinka, gvožđa i selena, kao i vitaminom D i B12, koji mogu pomoći u odbrani od gadne infekcije koja izaziva upalu grla. Lagane su teksture, pa vam neće predstavljati veliki problem pri gutanju. Odlično bi bilo kada biste pored ovakvog obroka popili i čašu jogurta.
Smuti od povrća i voća
Odličan način da se u nekoliko gutljaja spakuje cela salata. Doktor predlaže da se držite sastojaka poput kelja, celera i bobičastog voća, koji imaju malo šećera i mnogo antioksidanata koji se bore protiv bolesti.
Smuti možete praviti tako što ćete sve ove sastojke staviti u blender, a bazu praviti na dva načina:
Ukoliko vam ne smeta citrus - možete dodati sok od mandarine ili pomorandže. Međutim, ukoliko to iritira vaše grlo - malo vode u gorepomenute sastojke biće sasvim dovoljno.
Sladoled
Mmm da - evo izgovora da uzmete sladoled u ruke! Najbolje bi bilo kada biste napravili domaći. Uzmite voće po izboru, mogu to biti jagode, banane ili bobičasto voće. Izmiksajte zajedno sa jogurtom u blenderu, zatim ostavite u zamrzivaču da se stegne. Savršen sladoled koji će vam podići imunitet, a ledeni ukus prijati kod vrele upale grla.
Šta treba da izbegavate kod upale grla?
Trebalo bi da se klonite hrskave i kisele hrane kada imate upalu grla, jer ona može da stvori osetljivost, i da još više boli. Hrana i piće, kao što su krekeri, paradajz, kafa i alkohol nikako neće prijati.
Često ove vrste namirnica mogu izazvati kiselinu, što može pogoršati bol u grlu. Određena masna ili začinjena hrana može da olabavi mišiće odgovorne za zadržavanje hrane i poveća proizvodnju kiseline, što dovodi do toga da probavljeni sadržaj iz želuca teče nazad i izaziva iritaciju. Izbegavajte soseve, začine, čili...
0 Коментари
Ostavi komentar: